Saudijska Arabija: "Mi smo presiromašni" za ambicioznu borbu protiv klimatskih promjena

Foto: Hina

SAUDIJSKA Arabija je danas optužena za pokušaj razaranja dogovora o klimi na pariškom skupu u nastojanju da zaštiti svoju budućnost, piše Guardian. Kako se približava kraj konferencije pregovarači iz zemalja u razvoju i aktivisti sve glasnije iznose pritužbe i optužbe da kraljevina želi blokirati dogovor.

"Oni vide što piše na zidu," rekao je Wael Hmaidan, direktor Climate Action Networka. "Svijet se mijenja i to ih čini krajnje nervoznima. Sve što bi povećalo ambicije za ovu ubrzanu energetsku tranziciju koja se već događa je nešto što oni pokušavaju blokirati."

I drugi promatrači kažu da postoji jasna i vidljiva zabrinutost u ekonomiji koja je gotovo u potpunosti ovisna o fosilnim gorivima i da se to vidi kroz pregovore u kojima se Saudijci snažno opiru nastojanjima da se u konačnom tekstu pariškog sporazuma nađu ambiciozni ciljevi.

Saudijska Arabija prigovara na samo spominjanje ograničavanja zatopljenja na 1.5 stupnjeva Celzija, što je prihvatilo više od 100 zemalja, uključujući EU i SAD.

"MI smo presiromašni"

Primjedbe su iznesene i na izradu nacionalnih klimatskih planova i njihovu povremenu reviziju, uz ocjenu da su postojeći već dovoljno teški i zahtjevni.

Izrada plana je "bila teška, mi smo morali ići u svako ministarstvo, svaki dio vlade. Mi, zemlje u razvoju, nemamo kapacitet da to činimo svakih pet godina. Mi smo presiromašni i imamo suviše drugih prioriteta. To je neprihvatljivo," rekao je saudijski delegat.


Iako je Saudijska Arabija među 15 najvećih ekonomija svijeta, njeni predstavnici su odbili sudjelovati u financiranju fonda koji pomaže siromašnijim nacijama da saniraju posljedice globalnog zatopljenja, inzistirajući da je to dužnost isključivo industrijskih zemalja.

Protivljenje Saudijske Arabije izaziva napetosti i među predstavnicima Arapske lige od kojih se traži da podrže zahtjeve kraljevine, rekli su aktivisti.

"Mi osjećamo da Saudijska Arabija igra ulogu nasilnika i potkopava pozicije drugih arapskih zemalja," rekao je Hmaidan. "Nesretno je što je arapska grupa jedina grupa koja se protivi cilju od 1.5C."

Pročitajte više