Sharonov likud pobijedio na izborima; težak poraz Laburista

DESNIČARSKA stranka Likud izraelskog premijera Ariela Sharona odnijela je pobjedu na izraelskim općim izborima u utorak, što će Sharonu pružiti priliku za sastavljanje nove koalicijske vlade. .

Prema rezultatima televizijskih anketa birača, Likud će dobiti između 32 i 36 od ukupno 120 mjesta u izraelskom parlamentu, Knessetu, prema samo 19 koliko ih je imao na izborima 1999.

Laburistička stranka, koja je imala 25 mjesta u parlamentu, velik je gubitnik izbora, dobivši između 17 i 19 mjesta, što je njezin najgori rezultat od osnutka židovske države 1948.

Veliki uspjeh postigla je i stranka desnog centra Shinui, koja će dobiti između 14 i 17 mjesta, prema samo šest na izborima 1999.

Pobjeda Likuda je očekivana, jer su se stajališta većine Izraelaca okrenula udesno tijekom 28-mjesečnog palestinskog ustanka, Intifade. Lijevi blok će poslije ovih izbora u Knessetu imati tek nešto preko 30 sjedišta, dok će blok desnih i vjerskih stranaka imati oko 70 mjesta.

Čelnik laburista Amram Mitzna odmah nakon objavljivanja televizijskih projekcija priznao je poraz i čestitao Sharonu.

Mitzna je tijekom predizborne kampanje izjavio da laburisti neće sudjelovati kao koalicijski partner u budućoj vladi, tako da Sharonu ostaje koaliranje s desnim strankama i Shinuijem, čiji će utjecaj na političkoj sceni znatno ojačati.

Prvi službeni rezultati očekuju se uskoro.

Pročitajte više