U Iraku ne jenjavaju sukobi, nove žrtve

ŽESTOKI sukobi izbili su između iračke šijitske milicije i američkih vojnika u svetom gradu Najafu u srijedu i puno je ljudi stradalo, ali zasad nema točnih podataka o ubijenima i ranjenima, izjavili su bolnički izvori, a prenio Reuters.

Falah al-Muhana, ravnatelj glavne bolnice u Najafu, izjavio je da je dosad 29 ljudi, među kojima ima mrtvih i ranjenih, prebačeno u bolnicu nakon sukoba u središtu starog grada.

Bolnice u Najafu primaju civile i pripadnike Mehdijeve milicije lojalne radikalnom šijitskom kleriku Moqtadi al-Sadru, pojašnajva Reuters.

Američki vojnici dobivaju liječničku pomoć u američkim vojnim logorima, navodi Reuters.

U međuvremenu je pet učenica ubijeno, a još pet ranjeno u napadu na američki vojni konvoj na cesti nedaleko od grada Kuta, priopćila je lokalna policija. Kako javlja France Presse, američki vojnici uzvratili su vatru napadačima u trenutku kada je tuda prolazio minibus s učenicama. Od pet ranjenih učenica tri su u kritičnom stanju.

Grad Kut, u kojem su šijiti većinsko stanovništvo, nalazi se 175 kilometara jugoistočno od Bagdada, i u njemu živi veliki broj al-Sadrovih sljedbenika.

Zapadno od Bagdada ubijen je u utorak jedan američki marinac dok je provodio "operacije sigurnosti i stabilizacije", priopćila je američka vojska u srijedu.

Prema posljednjim podacima objavljenim na Internet stranici Pentagona, 740 američkih vojnika ubijeno je u sukobima u Iraku otkad je pokrenuta invazija 2003.

Pročitajte više