U napadima u egipatskom ljetovalištu ubijeno 88 osoba, 200 ozlijeđenih

NAJMANJE 88 osoba su poginule, među njima osam stranih državljana, u nizu napada koji su se dogodili u subotu nešto poslije ponoći u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru. Policija ocjenjuje da su napadi djelo terorista.

Poginule su 88 osoba, a 200 ih je ozlijeđeno. Svi su prebačeni u bolnicu u Šarm el-Šeiku gdje im je pružena liječnička pomoć. Broj poginulih mogao bi se povećati jer se neki ranjeni nalaze u kritičnom stanju.

Među poginulima je sedam stranaca, među kojima je jedan Čeh i jedan Talijan, te da je više od 20 stranaca ranjeno.

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija potvrdili su da među stradalima nema Hrvata. Prema privremenim podacima, poginulo je osam stranaca: dva Britanca, dva Talijana, jedan Ukrajinac, jedan Rus, jedan Nizozemac i jedan izraelski Arapin.

Skupina koja sebe naziva "Brigade Abdulaha Azzma", povezana s al-Qaidom u Siriji i Egiptu, na internetu je objavila da stoji iza napada, no ta informacija nije potvrđena.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak doputovao je u Šarm el-Šeik iz Aleksandrije gdje se nalazio na odmoru. Dobro naoružani stražari čuvali su predsjednika dok je obilazio uništene komplekse i razgovarao s lokalnim dužnosnicima.

Iako su prvi izvještaji govorili o četiri do sedam bombi podmetnutih u automobile, lokalni dužnosnici rekli su da se radilo o tri eksplozije - dvije auto-bombe i torbi punoj eksploziva.


Eksplozije su se dogodile otprilike sat iza ponoći na staroj tržnici u Šarm el-Šeiku i pred hotelima u obližnjem Naama Bayu, popularnom turističkom odredištu gdje se nalazi većina tamošnjih luksuznih hotela. U to su vrijeme brojni turisti još bili u barovima i trgovinama.

Policija ocjenjuje da su napadi djelo terorista, ali još ne zna jesu li u tome sudjelovali bombaši-samoubojice.

Sharm el-Sheikh je najpopularnije turističko odredište na sinajskom poluotoku, a među stranim posjetiteljima najčešći su Talijani i Nijemci.

Posljednji teroristički napad na Sinaju dogodio se u listopadu prošle godine, kada je u ljetovalištima Taba i Ras Shitan ubijeno 34 ljudi.

Bombe su prouzročile paniku i metež među turistima i lokalnim stanovništvom, a detonacije su porazbijale stakla na okolnim kućama.

Pročitajte više