VIDEO, FOTO Grčka i Srbija pod paljbom kritika, pogledajte kako izbjeglice preživljavaju polarnu zimu

Video, foto:Facebook / Igor Čoko, Channel 4, AJ+

POLARNA zračna masa koja se probila širom Europe i napravila kaos s velikim minusima, ugrozila je život velikog broja izbjeglica koje su smještene u kampovima Grčke i Srbije. Vladu Grčke kritiziraju oporba, aktivisti, ali i Europska komisija.


Vlada je prije polarnog vala obećavala kako u kampovima neće biti problema te da niti jedna izbjeglica neće morati biti na hladnoći.

 

Problemi u kampovima

Polarna zračna masa koja se probila do Grčke je donijela puno snijega koji je prekrio šatore u kojima izbjeglice spavaju. Situacija u kampovima je gora iz dana u dan, te je sve više ljudi bolesno zbog loših uvjeta. Posebno ranjivi su starije osobe i djeca, dok stručnjaci upozoravaju kako su organizmu u ovakvim uvjetima potrebne veće količine hrane koju nemaju.

Posebno je velik broj izbjeglica koje su dobile upalu pluća i gripu jer šatori u kojima su nisu predviđeni za ovakve hladnoće i nisu dobro izolirani. Snimke šatora prekrivenih snijegom u kampu Moria na Lezbosu su se proširile društvenim mrežama i prikazuju neljudske uvjete u kojima izbjeglice žive.

Poseban je problem činjenica da su kampovi pretrpani već odavno, posebno na Lezbosu.



Reakcija Europske komisije

Situaciju je primijetila i Europska komisija, čija je glasnogovornica rekla:

“Situacija je neodrživa. Ali, moramo biti jasni, odgovornost je Grčke da osigura odgovarajuće uvjete za primanje izbjeglica.”


Iako se nešto pokušava učiniti po pitanju smještanja izbjeglica u bolje uvjete, vrijeme se opire. Loše vrijeme se predviđa do četvrtka, dok je akcija smještanja izbjeglica u stanove i hotele morala biti prekinuta zbog nezabilježene količine snijega koja je napadala.



U Grčkoj je trenutno 62,000 izbjeglica


Iako je broj dolazaka opao, u Grčkoj je i dalje oko 62,000 izbjeglica i migranata koji su u Grčkoj ostali nakon zatvaranja granica. Od tog broja je njih 10,000 na Egejskim otocima, uključujući Lezbos na kom su napadale velike količine snijega.

Oni koji nisu u kampovima se snalaze i po napuštenim zgradama, te je i njima snijeg otežao situaciju, budući da je u Grčkoj na velikom broju mjesta nestalo struje i vode.

Malo tko od njih je mogao zamisliti situaciju u kojoj će završiti u logoru u Grčkoj zatrpan snijegom.

Direktor Međunarodnog odbora za spašavanje je rekao kako ovo samo pokazuje odnos Europe prema najslabijima:

“Ovo što vidimo na otocima je samo prikaz toga kako Europa ne uspijeva osigurati malo dostojanstva za one koji su najranjiviji. Ove ljude se mora premjestiti s grčkih otoka.”

 

Situacija u Srbiji dramatična

U Srbiji i Mađarskoj, gdje su temperature pale do -20°C, gotovo 2 tisuće tražitelja azila i migranata spavaju praktički na otvorenom, u mađarskim "tranzitnim zonama na srpskoj granici ili u derutnom šatorskom naselju u Mađarskoj.

Državne vlasti ne samo što nisu osigurale humane uvjete, već su u nekim slučajevima i pokušale spriječiti humanitarne organizacije pri pomaganju izbjeglicama, javlja Human Rights Watch.

Ipak, jedna humanitarna organizacija i dalje osigurava tisuću toplih obroka za ljude, uključujući i djecu, koji su zaglavili u napuštenim skladištima iza beogradskog kolodvora, bez grijanja, zahoda i tuševa. Izbjeglici griju otpad koji nađu kako bi se zagrijali, udišući pritom otrovne plinove.

Srpska vlada odbila je zahtjeve humanitarnih organizacija da izgradi nove privremene kampove za zimske uvjete. Prošli petak je konačno premjestila 80 najranjivijih osoba u već pretrpane postojeće kampove diljem Srbije.

Mađarska vlada otišla je još dalje i zatvorila najveći i vjerojatno najbolji kamp u Bicskeu, bez objašnjenja. Tražitelji azila raseljeni su u druge kampove kao što je Kormend, gdje spavaju u šatorima postavljenima izravno na mokru i hladnu zemlju.

134 osobe koje pokušavaju ući u Mađarsku zaglavile su u dvije tranzitne zone na srpskoj granici, kampirajući u bijednim uvjetima. Deke, folije za izolaciju i piljevina za ogrjev je sve što su dobili.

 

 

Pročitajte više