Vjenčani parovi u Italiji po zakonu neće morati biti vjerni?

Foto: 123rf

VJENČANI parovi u Italiji više neće morati čvrsto obećavati vjernost jedan drugome. Barem tako stoji u nacrtu zakona kojeg Parlament razmatra, javlja Telegraph. Zastupnici razmišljaju o izmjeni i dopuni 143. članka, talijanskog građanskog zakona kojim bi uklonili riječ „vjernost“ iz talijanskih ugovora o brakovima.

Obećanje da nećete varati „kulturna je ostavština iz zastarjelog i dotrajalog pogleda na brak, obitelj te prava i dužnosti bračnih partnera.“, tvrdi desetak senatora koji podupiru zakon. Izmjenu i dopunu zakona predstavila je Laura Cantini, senatorica demokratske stranke, koja je opisala da je promjena korak unaprijed od nečega što je ona zvala „ostavština zastarjele vizije braka“.

Kaže da je dopuna u skladu s novim dobom državnih sindikata i znak spolne slobode u braku.
Njezin novi zakon predstavljen je Senatu u veljači ove godine te je proslijeđen daljnjim institucijama na razmatranje.

„Obvezu na vjernost treba shvatiti ne samo kao seksualnu, ali iznad svega treba poštovati i vjerovati jedan u drugog, što je važna vrijednost koja ne bi trebala biti nametnuta zakonom.“, stoji u prijedlogu.

Italija je u svibnju postala posljednja zemlja zapadne Europe koja dozvoljava homoseksualcima sklapanje životnog partnerstva, nakon žestokog otpora Crkvi i konzervativcima. Prema anketama iz 2014. godine, 55% muškaraca i oko 33% žena u Italiji je varalo svoje partnere.
 

Pročitajte više