Vladine mjere odblokirale 6000 ljudi - sad ih je "samo" 318 tisuća

Foto: Pixsell/Davor Višnjić/Željko Lukunić

PRIJE dva dana je na snagu stupio Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, kojim su vjerovnici povezani s državom, poput HRT-a ili HZZO-a, otpisali dugove onima s iznosima do deset tisuća kuna, nakon čega je oko šest tisuća građana izašlo iz blokade.

>> VIDEO Plenković: Preko 6 tisuća građana je u potpunosti odblokirano

No kada se pogleda ukupan broj blokiranih, kojih će i nakon ovog poteza biti oko 318 tisuća, jasno je da je problem daleko od rješenja.

Ukupan iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna, od čega je glavnica 846 milijuna kuna, a kamate gotovo 492 milijuna kuna.

Hoće li porezne olakšice motivirati banke i telekome na otpis?

No ostaje upitno hoće li ovaj zakon imati značajnije efekte na smanjenje broja blokiranih s obzirom na to da građani ipak najveće dugove imaju prema privatnim vjerovnicima - bankama i telekomima.

Zakonom su predviđene porezne olakšice koje bi trebale motivirati vjerovnike na otpis.

"Da bi ih motivirali na takav potez, predvidjeli smo u zakonu porezne olakšice u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak, kako bi upravo ti vjerovnici, kao i država i vlada, iskazali socijalnu odgovornost prema dugotrajno blokiranim građanima", izjavio je danas Plenković.

Najnoviji podaci Fine pokazuju da je krajem lipnja ove godine s blokiranim računima bilo 323.758 građana, a njihov ukupni dug iznosio je 43,81 milijardu kuna.

Broj građana s blokiranim računima smanjen je na mjesečnoj i godišnjoj razini, ali iznos njihova duga nastavlja rasti. Tako je blokirane račune u lipnju ove godine imao 2621 građanin manje nego u svibnju, dok je na godišnjoj razini njihov broj pao za 1251, odnosno za 0,4 posto.

Pritom je njihov dug od 43,81 milijardu kuna bio 0,4 posto viši u odnosu na prethodni mjesec te za 3,8 posto viši u odnosu na lanjski lipanj, kada je iznosio 42,18 milijardu kuna.

Najveći dio duga građana - 17,7 milijardi kuna - odnosi se na dugovanje prema bankama, a prema cijelom financijskom sektoru dug je krajem lipnja iznosio 20,5 milijardi kuna ili 46,9 posto. Hoće li banke imati motiva otpisati te goleme dugove tek ćemo vidjeti.

Zatezne kamate 22 milijarde kuna

Poseban problem predstavljaju zatezne kamate jer se na dug od oko 44 milijarde kuna pribraja još i oko 22 milijarde zateznih kamata.

Ako pogledamo strukturu dužnika prema visini duga vidljivo je da na oko 4700 građana s dugom većim od milijun kuna otpadaju čak 22 milijarde kuna duga - otprilike polovica ukupnog duga blokiranih. Radi se uglavnom o bivšim obrtnicima koji su nakon propasti obrta postali dužnici kao fizičke osobe.

Što se tiče duljine blokade računa, oko 276 tisuća ili 85 % građana ima blokirane račune u razdoblju duljem od 360 dana, a njihov dug iznosi preko 41 milijardu kuna ili 97 % ukupnog iznosa duga.

Pročitajte više