Vlasti RS moraju uplatiti 2 milijuna eura za spomenik u Srebrenici

DOM za ljudska prava Bosne i Hercegovine naložio je u petak vlastima Republike Srpske da uplate dva milijuna eura za izgradnju spomenobilježja Bošnjacima ubijenim u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Dom je ovo zaključio odlučujući o tužbi što ju je protiv vlasti srpskog entiteta podnijela skupina što je čine članovi obitelji pobijenih i nestalih srebreničkih Bošnjaka. Skupina je prethodno bezuspješno tražila identificiranje i kažnjavanje počinitelja najtežeg zločina koji se dogodio u Europi nakon Drugog svjetskog rata kada su snage pod zapovjedništvom Ratka Mladića brutalno likvidirale najmanje osam tisuća ljudi.

Dom za ljudska prava, koji predstavlja najvišu sudbenu instancu u ovoj oblasti u BiH, zaključio je kako je Republika Srpska bez dvojbe prekršila svoje obveze da osigura poštivanje prava na život te na humano postupanje kao i da je propustila provesti bilo kakvu istragu o srebreničkom masakru.

Cijeneći potpuno utemeljenim tužbu 49 srebrničkih Bošnjaka Dom je odlučio da vlasti Republike Srpske umjesto pojedinačne nadoknade svakom od oštećenih uplate sredstva za izgradnju zajedničkog spomen obilježja svim žrtvama masakra iz 1995. godine. Najkasnije do 7. rujna ove godine mora biti uplaćeno milijun eura a ostatak će se platiti u četiri obroka.

Izgradnja spomen-obilježja u Potočarima kod Srebrenice započela je u ljeto prošle godine a prva tijela identificiranih žrtava trebala bi biti pokopana potkraj ožujka.

Provedba cijelog projekta stajat će oko pet milijuna eura od čega je do sada prikupljeno oko 50 posto potrebnih sredstava, uglavnom iz inozemnih donacija te iz proračuna države i Federacije BiH.

Vlasti Republike Srpske nisu ponudile niti simbolično sudjelovanje u trajnom obilježavanju masakra u Srebrenici.

Pročitajte više