ČEKAJU NASLJEDNIKA Ovo su najstariji auti na našem tržištu

Foto: Lada, FCA, Kia, Nissan, Toyota, Audi
 
NEKI AUTI su na tržištu više od desetljeća.
 
Posljednjih godina napretkom autoindustrije i povećanjem konkurentnosti životni vijek automobila se itekako skratio, pa sada već nakon godinu dvije mora u redizajn, a generacije se mijenjaju toliko brzo da ih je teško sve pohvatati. Neki su ipak uspjeli opstati, ponekad zbog savršeno pogođenog dizajna, a ponekad i zbog problema u razvoju nasljednika. U nastavku slijede neki od starijih modela na našem tržištu.
 
Fiat 500
 
 
Retro mališan izgleda kao da je jučer predstavljen. Svjež, simpatičan i atraktivan, sve to je ovaj talijanski automobilčić koji i danas privlači poglede. I dok svjedočimo još jednom redizajnu red je prisjetiti se kako je na tržištu od 2007. godine. U međuvremenu je doživio nekoliko izvedbi, od Barbie do nautičarske Riva, a postao je toliko popularan da je njegovo ime preuzeo ostatak game.
 
Fiat Punto
 
 
Koliko god bio privlačan valja znati da je Punta vrijeme pregazilo. Osim što je izgubio sve zvjezdice za sigurnost model je nestao i s našeg tržišta. I dok 500 fura svoju priču Punto umoran od svega čeka nasljednika. Na tržištu je od 2005. godine.
 
Audi A1
 
 
Vjerovali ili ne, najmanji Audi je na tržištu od 2010. godine. Redizajniran je i osvježen, ali grafika LED svjetala ponekad nije dovoljna. Nasljednik je blizu.
 
Alfa Romeo MiTo
 
 
Atraktivni Alfin mališan predstavljen je 2008. godine, a do danas je prošao kroz nekoliko redizajna, baš kao i veća Giulietta. Koliko god dobro izgledao i vozio se, Talijani bi morali skupiti snage za novi model. 
 
 Kia Venga
 
 
Simpatični monovolumen predstavljen je 2009. godine. Na hrvatskom tržištu nikada nije bio popularan a jedan od razloga svakako je vrlo visoka cijena. Postavljen na osnovu Soula, korejski monovolumen će vrlo teško dobiti nasljednika. 
 
Nissan GT-R
 
 
Ovo i nije baš pošteno jer se radi o doista posebnom automobilu. Legendarni japanski sportaš predstavljen je 2007. godine i, za razliku od ostalih spomenutih, ne žuri se u mirovinu. 
 
Toyota Avensis
 
 
I Toyota ima svoje metuzaleme. U svijetu je to Land Cruiser prisutan od 2007. godine, a kod nas Avensis. Treća generacija modela lansirana je 2009 godine, a do danas je tek minimalno osvježavana. Japanska limuzina dokazane kvalitete ostala je u sjeni sve brojnijih crossovera.
 
Suzuki Jimny
 
 
Za ovog malog terenca kažu da je zatezao bore više puta od Cher. Na tržištu je od 1998. godine, a ove godine dobit će nasljednika. Stoji oko 146.000 kn.
 
Lada Niva
 
 
Otkako nema G klase status auto metuzalema ide Ladi. Naravno, radi se o Nivi, koja je i danas nakon četiri desetljeća proizvodnje jedan od najjačih izvoznih proizvoda AvtoVaza. U novoj modelskoj godini dobila je maskirnu boju, a odnedavno ima i digitalni mjerač kilometara. I da, većina onih koji su je probali kupit će je opet, za godinu ili 40, samo da ostane u ponudi.
 
I to nije sve
 
Da, na popis stane još nekoliko modela. Tako među starosjedioce na tržištu ulazi Fiat Panda, ali i Opel Corsa. Tu je i Maserati s GranTurismom te Aston Martin. Nasljednika čekaju pojedini modeli Dodgea, Forda i drugih. 

 

Pročitajte više