Najdugovječniji Mercedesov model od iduće godine u novom izdanju

 Foto: Mercedes

RAZLOGA za brigu nema, Mercedosova G klasa i u novom izdanju ostaje beskompromisni terenac prepoznatljivog izgleda. 
 
Usprkos brojnim novostima i aktualnim trendovima Mercedes je odlučio zadržati kutijasti dizajn aktualne G klase, i što je bitno, kompromisa nema i kad su u pitanju terenske sposobnosti. 
Čak štoviše, nova G klasa zadržava tradicionalni postroj prethodnika, a najveća novost u pogledu gabarita bit će proširenje vozila, javlja AutoCar. Time bi se dobilo na prostornosti interijera, ali i koliko toliko popravile performanse na asfaltu ugradnjom novog prednjeg ovjesa. Osim 100 mm veće širine upotreba aluminija rezultirat će redukcijom mase za i do 200 kg.
 
Mercedes će velike napore uložiti u osmišljavanje modernijeg interijera, a dominantno mjesto će dobiti novi infotainment sustav. Superiorni materijali i vrhunska kvaliteta izrade ostaju središnja premisa modela koji bi se mogao suprotstaviti i sve brojnijim premium predstavnicima. 
Tu će od pomoći biti konkurentna motorizacija. 4.0 twin-turbo V8 i stariji 5.5 V8 nositelji su benzinske ponude, a pratit će ih 6.0 V12 mrcina, sada sa 630 KS i 1.000 Nm. U dizelskoj ponudi novost je 3.0 šest-cilindraš iz E klase sa 258 KS i 620 Nm. 
 
 
Jedino otvoreno pitanje hoće li ove novosti biti pripisane 35-godišnjem modelu kao još jedan facelift, ili se doista radi o novoj generaciji. U svakom slučaju u Mercedesu su svjesni da se sa terenskom ikonom ne može eksperimentirati. Uostalom, G klasa je prošlu sezonu unatoč godinama završila sa rekordnom prodajom.
 
Stoga ćemo vjerovati kako glasine o konceptu Ener-G-Force iz 2012. godine kao novoj G klasi nisu točne. Za zadovoljavanje apetita razmaženih bogataša tu je nova GL klasa, a G klasa neko ostane prava stvar.  

Pročitajte više