Pet najvećih promašaja u povijesti filma 

Screenshot: Youtube/Disney

PONEKAD ni zvjezdana postava, ni renomirani redatelji, pa čak ni dobra scenografija nisu dovoljni da bi film ostvario komercijalni i kritički uspjeh. Promašaji nisu ništa novo u svijetu Hollywooda, a neki filmovi su znali proći toliko loše da su doveli do propasti filmskih studija koji su ih snimali

Ponekad su za neuspjeh filmova zaslužne loše marketinške kampanje, kao što je bio slučaj s gotičkom romantičnom dramom Crimson Peak, koja je reklamirana kao horor, ponekad je krivac problematična produkcija, kao u filmu Vrata raja iz 1980., a ponekad filmovi jednostavno nemaju sreće i ne uspijevaju privući željenu publiku. 

U nastavku otkrijte koji filmovi se smatraju najvećim promašajima u povijesti filma, prema podacima s portala MovieWeb. Prikazani novčani gubici su prilagođeni inflaciji.  

5. Čudesan svijet (Strange World) 

Čudesan svijet je trebao biti Disneyjev najbolji animirani film 2022. godine, ali većina gledatelja nikada nije ni čula za taj film niti zna da postoji, s obzirom na to da je studio odlučio kako neće uložiti preveliki trud u marketing. To je dovelo do procijenjenog gubitka od 197 milijuna dolara. 

Čudesan svijet prati obitelj Clade, koja se sastoji od legendarnih istraživača. Nakon što patrijarh obitelji Jaeger Clade nestane, jer je odlučio sam nastaviti s misijom, njegov sin Searcher Clade odluči ostaviti posao istraživača kako bi postao farmer. 25 godina kasnije, Searcher je primoran otići na daleku ekspediciju kako bi spasio svoj planet, no na putu sreće svog nestalog oca. Obitelj Clade se mora naučiti nositi sa svojim razlikama kako bi spasila čovječanstvo. 

Iako je film bio veliki promašaj na kinoblagajnama, na streaming platformi Disney Plus je postao jedan od najgledanijih filmova. 

4. Trinaesti ratnik (The 13th Warrior) 

Avanturistički film Trinaesti ratnik iz 1999. godine, inspiriran putovanjima arapskog putopisca Ahmada ibn Fadlana i epom o Beowulfu, nije uspio spasiti ni Antonio Banderas koji je igrao glavnu ulogu u filmu. 

Film prati Ahmeda ibn Fadlana, koji je poslan na diplomatsku misiju na sjeverozapadu Europe zbog afere sa ženom visokog dvorskog časnika. Ahmad ondje sreće skupinu Vikinga s kojom nevoljko odlazi u borbu protiv drevnog zla.  

Film je imao problema u produkciji, zbog čega je budžet od 85 milijuna dolara porastao na 160 milijuna dolara, ne računajući marketinške troškove. Pretpostavlja se da je studio Touchstone Pictures izgubio sveukupno između 112 i 210 milijuna dolara. 

3. The Flash 

Za ovogodišnji superherojski film The Flash se vjeruje da je doveo do novčanog gubitka od 200 milijuna dolara, što ga čini jednim od najvećih neuspjeha svih vremena. Film je zaradio oko 270 milijuna dolara u kinima, no troškovi produkcije su iznosili između 200 i 220 milijuna dolara, ne računajući vrtoglave iznose marketinške kampanje.   

Studio Warner Bros. je film više puta odgodio zbog pandemije covida-19, problema u produkciji i kontroverzi oko glavnog glumca, problematičnog Ezre Millera. Filmu nisu pomogla ni podijeljena mišljenja kritičara, koji su pohvalili humor i akcijske scene, ali su iskritizirali posljednji čin filma i loše specijalne efekte. 

2. Usamljeni osvetnik

Akcijski vestern Usamljeni osvetnik redatelja Gorea Verbinskog se susretao s problemima od samog početka, što je naposljetku dovelo do velikih novčanih gubitaka za Disney, koji su iznosili između 186 i 221 milijuna dolara. 

Film prikazuje izmišljenog teksaškog rendžera Johna Reida (Armie Hammer), koji se sa svojim prijateljem, američkim domorocem Tontom (Johnny Depp), pokušava boriti protiv zločinaca Divljeg zapada.  

Unatoč komercijalnom neuspjehu i lošim ocjenama kritičara, Usamljeni osvetnik je dobio dvije nominacije za nagradu Oscar, u kategorijama za najbolje vizualne efekte i najbolju frizuru. 

1. John Carter 

Budžet za Disneyjev znanstveno-fantastični akcijski film John Carter iz 2012. godine je iznosio gotovo 350 milijuna dolara, što ga čini jednim od najskupljih filmova svih vremena.  

John Carter je adaptacija romana A Princess of Mars, koji je napisao Edgar Rice Burroughs. A Princess of Mars je prva knjiga u znanstveno-fantastičnom serijalu Barsoom, koji prati vojnika Johna Cartera u njegovom pokušaju da zaustavi rat između kraljevstava Barsooma. 

Film je izgubio između 133 i 236 milijuna dolara, a mnogi stručnjaci vjeruju da je do toga došlo zbog lošeg marketinga. Naime, marketinšku kampanju je vodio novi tim, koji nije imao dovoljno iskustva i nije bio toliko zainteresiran za Johna Cartera. 

Isto tako, studio Disney i izvršni direktor Bob Iger su u to vrijeme bili zaokupljeni kupnjom franšize Ratovi zvijezda i studija Lucasfilm i nisu se htjeli posvetiti znanstveno-fantastičnoj franšizi koja je mogla postati suparnik Ratovima zvijezda.   

John Carter je Disneyju donio tolike gubitke da je tadašnji šef studija Rich Ross bio primoran dati ostavku. 

Pročitajte više