Tina Turner pojavila se u nekoliko filmova. Izdvojili smo najznačajnije

Screenshot: YouTube

PJEVAČICA Tina Turner umrla je u dobi od 83 godine nakon duge bolesti. Njezina karijera trajala je više od pola stoljeća. Dobitnica je brojnih nagrada, a njezina postignuća u žanru rock glazbe priskrbila su joj titulu kraljice rock 'n' rolla.

Turner je svoju glazbenu karijeru započela sa suprugom Ikeom Turnerom kao članica benda Ike & Tina Turner Revue. Uspjeh je uslijedio nizom hitova, uključujući River Deep, Mountain High i Proud Mary. 

S Ikeom se vjenčala 1962., a razišli su se 1976. zbog njegovog tjelesnog i emocionalnog zlostavljanja. Tina se 1983. vratila na scenu hitom Let's Stay Together, da bi godinu dana kasnije izdala album Private Dancer.

Uspješna glazbena karijera dovela ju je do filmskih uloga. U rock operi Tommy iz 1975. pojavila se kao The Acid Queen.

Uz Mela Gibsona, glumila je u Pobješnjelom Maxu 3: Thunderdome, a za tu ulogu je dobila NAACP Image Award za najbolju glumicu u filmu. Njezina verzija teme filma, We Don't Need Another Hero, bila je hit singl. Pojavila se i u filmu Last Action Hero iz 1993.

 

U biografskom filmu What’s Love Got to Do With It Tinu Turner 1993. utjelovila je Angela Bassett. Film je temeljen na memoarima pjevačice pod naslovom I, Tina. Ikea Turnera utjelovio je Laurence Fishburne, a film prikazuje Tininu ranu karijeru, sve do točke kada napušta Ikea i postaje superzvijezda. Bassett je upravo za ovaj film dobila svoju prvu nominaciju za Oscara.

 

HBO je 2021. objavio dokumentarni film Tina. Ispričan u pet snažnih činova, ovaj film dobitnika Oscara Dana Lindsaya i T.J. Martina je intiman i daje pogled na život i karijeru Tine Turner. Filmom je zabilježen uspon kraljice rock 'n' rolla, prikazane su njezine cjeloživotne osobne i profesionalne borbe, kao i njezin nevjerojatan preporod kao globalnog fenomena u 1980-ima.

 

Pročitajte više