Doktorica kaže da izbjegavamo uzimanje ovog dodatka prehrani jer može oštetiti jetru

Foto: Unsplash

U pravim okolnostima, dodaci prehrani mogu učiniti puno dobrog za naše zdravlje. Međutim, uvijek trebamo biti svjesni mogućih rizika. Neki dodaci mogu imati opasne nuspojave ako se uzimaju u prekomjernim količinama ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Prema dr. Hildi Wong, takav dodatak je kava kava.

Smatra se da kava kava smanjuje stres i potiče opuštanje. Obično se dodaje čaju, ali može se uzimati kao dodatak prehrani ili kao ekstrakt. Nastaje od korijena biljke Piper methysticum.

"Istraživanja su ukazala na potencijalne rizike povezane s konzumacijom kave kave, a najznačajnija je oštećenje jetre", rekla je dr. Wong za SheFinds.

Pojašnjava da se pokazalo da kava kava smanjuje razinu važnog antioksidansa glutationa u tijelu, a također može ograničiti učinke enzima u jetri koji pomažu vašem tijelu da metabolizira lijekove. To može biti posebno štetno ako imate povijest bolesti jetre.

"Neki pojedinci prijavili su slučajeve hepatotoksičnosti, oštećenja jetre koje proizlazi iz lijekova i biljaka poput kave kave", dodala je dr. Wong.

Prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani, uključujući kavu kavu, važno je posavjetovati se s liječnikom o sigurnosti i učinkovitosti. Također je ključno pridržavati se preporučene doze bilo kojeg dodatka prehrani koji unosite u tijelo i pobrinuti se da je proizvod visoke kvalitete.

Uz kavu kavu je također posebno važno ograničiti upotrebu alkohola i drugih potencijalno štetnih tvari, jer to može povećati rizik od oštećenja jetre.

Pročitajte više