Gastroenterolog dijeli tri doručka koja bismo trebali izbjegavati

Foto: Pexels

Doručak je najvažniji obrok u danu jer prekida noćni post i on je prvi izvor glukoze, koji je potreban za povećanje razine energije i budnosti. Ako želimo da se energija postupno oslobađa i da unesemo bitne hranjive tvari, prema gastroenterologu Saurabhu Sethiju, tri doručka trebamo izbjegavati.

Slanina

Slanina je visoko prerađena namirnica, puna nezdravih masti i nitrata, upozorio je liječnik. Nitrati su povezani s rakom želuca i debelog crijeva.

Žitarice za doručak i granola

Granola ponekad sadrži zdrave sastojke poput voća, orašastih plodova i sjemenki, ali u njoj mogu biti i dodane masti i šećeri. U nekim slučajevima, vrsta ulja koja se koristi u granoli je kokosovo, što može dovesti do viših razina kolesterola.

Žitarice koje jedemo za doručak često imaju vrlo visok udio šećera i malo vlakana, što znači da brzo prolaze kroz naš probavni sustav. S obzirom na to, dr. Sethi preporučuje musli.

@doctorsethimd Gastroenterologist’s Tips on Breakfast Foods to Avoid ❌ My favorite breakfast is Omelette (with veggies) and whole grain sourdough bread (somedays whole wheat roti) along with unsweetened coffee/tea. Which is yours? #breakfast #guthealth #healthtips #healthyfood ♬ original sound - Dr Sethi Gastroenterologist

Palačinke

Slično žitaricama, gastroenterolog je upozorio da su palačinke često pune šećera, što ih čini lošom opcijom za doručak. Osim toga, u palačinkama nema vlakana i ne nude odgovarajuću hranjivu vrijednost. Ako već želite pojesti palačinke, razmotrite one napravljene od cjelovitog zrna pšenice i jaja, dodao je dr. Sethi.

Liječniku su omiljena jela za doručak omlet s povrćem i kruh od cjelovitog zrna pšenice uz nezaslađenu kavu ili čaj.

Pročitajte više