Mršavci, evo na što morate paziti želite li izgraditi mišiće!

Foto: 123rf

I DOK većina rekreativaca vodi bitku s viškom kilograma, postoje i oni koji nikako ne mogu povećati svoju tjelesnu kilažu i nabaciti nekoliko kilograma mišića. Ako ste jedan od njih onda je ovaj članak baš za vas.

Sigurno ste puno puta okrivili svoju genetiku i metabolizam jer što god radili nikako ne možete dobiti kilograme, a zapravo postoji puno važnih faktora koje ste vjerojatno previdjeli. Mišiće je teško dobiti, ali ne i nemoguće; ako su svi važni čimbenici dobro razrađeni, rezultati u konačnici moraju doći. Osim treninga s opterećenjima koji će stimulirati mišićna vlakna na rast i razvoj, potrebno je puno pažnje posvetiti prehrani kojom moramo osigurati dovoljno energetskih i gradivnih nutrijenata, poglavito ako ste inače tipične mršave građe. Ako uporno pokušavate dobiti mišićnu masu, a vaga stalno pokazuje isto, sigurno u nečemu od ovoga griješite:

Ne unosite dovoljno energije

Povećanje tjelesne kilaže, pa i onda kada želite da to bude na račun mišićne mase, zahtjeva veći unos energije, kalorija putem hrane, nego njezinu potrošnju raznim dnevnim aktivnostima. Dakle, što god radili, ne zadovoljite li ovaj faktor, nećete dobiti željene kilograme. Pobrinite se da unos vaših kalorija premašuje njihovu potrošnju na dnevnoj bazi.

Ne unosite dovoljno proteina

Osim što je potrebno organizmu osigurati dovoljnu količinu ukupne energije, potrebno je unositi dovoljno gradivnog materijala od kojih će se izgraditi mišići- proteini, kojeg mnogi rekreativci koji žele povećati svoju mišićnu masu unose u premalim količinama i ne dovoljno često. Nije dovoljno samo konzumirati proteinske dodatke prehrani poput "whey" praha poslije treninga, već gotovo svaki vaš obrok treba sadržavati neku kvalitetnu proteinsku namirnicu.

Radite loš trening

Želite li se posvetiti isključivo povećanu mišićne mase najbolji trening za taj cilj je trening s opterećenjima. Takav trening ima određenu strukturu unutar koje treba vježbati kako bi se ostvarili optimalni rezultati u razvoju mišića. Kombinacijom složenih i izolacijskih vježbi, s raznim vanjskim opterećenjima, za određene mišićne skupine potrebno je stimulirati mišiće nešto većim opterećenjima od 65-90% maksimuma, te ih raditi u rasponu od 5-15 ponavljanja, te 2-4 serije.


Trošite previše energije na druge aktivnosti

Ovo je direktno povezano s prvom greškom nedovoljnog unosa energije, jer mnogi mršavci koji misle da puno jedu i dobro treniraju, zapravo puno energije troše na razne aktivnosti, pa u konačnici opet ne zadovoljavaju dnevni unos kalorija. Možda puno šećete, biciklirate, igrate nogomet s prijateljima i trošite puno energije na razne ostale sportske i dnevne aktivnosti, a to vam odmaže u vašem cilju ako se ne pobrinete da potrošenu energiju ne nadoknadite dodatnim obrocima i kalorijama. Želite li se posvetiti povećanju kilograma, ili smanjite aktivnosti, ili nadoknadite potrošenu energiju.  

Pročitajte više