Fino i jeftino: Za ručak smo skuhali ovaj kremasti rižoto od samo 3 sastojka

Foto: Index Recepti

SVAKE srijede predstavit ćemo vam novi fin i jeftin recept. Cilj nam je i da priprema ne traje predugo, no fokus je na pristupačnosti sastojaka i kombiniranju raznih namirnica kako bismo dobili fino jelo za čiju pripremu nije potrebno potrošiti previše novca.

Rižoto od poriluka i kurkume otkrili smo sasvim slučajno još prije par godina. Nismo imali baš previše sastojaka u frižideru, a nije nam se izlazilo van po nešto dodatno. Tako je i nastao ovaj recept koji nam je ostao na meniju do danas.

Ljutkasti poriluk stvarno paše uz kurkumu, a ako je i vi volite ili imate doma u kuhinjskom ormariću i ne znate gdje iskoristiti, eto ideje. Cijeli recept s točnim količinama sastojaka i koracima pripreme je OVDJE.

Da biste spremili ovaj rižoto, treba vam svega par sastojaka, od toga 3 glavna, a to su riža, poriluk i kurkuma. Trebate još i malo temeljca ili vode, maslinovog ulja i maslaca, sol i papar, no te sastojke svaka kuhinja ima u bilo kojem trenutku.

Riža

Odabrali smo carnaroli rižu koju još nazivaju kraljicom riža za rižoto, no možete koristiti i arborio ili vialone nano. Poznato je kako su najbolje vrste riže za rižota one koje imaju debela i kratka do srednje duga zrna te visok udio škroba. Upravo je to važno kako bi rižoto ispao kremast. 

Podlijevanje

Ako koristite temeljac, svakako vodite brigu o tome koliko je začinjen. On je uvijek bolja opcija od vode, a kako biste ga skuhali uvijek možete iskoristiti one "neželjene" dijelove povrća koje inače bacate, kao i masne dijelove pileta ili kosti. Skuhani temeljac spremite u staklenke i stavite u frižider.

Čuvajte do 5 dana, dobro će vam doći za podlijevanje ovakvih brzinskih jela. Rižoto obavezno podlijevajte vrućim temeljcem i nemojte se bojati dodavati tekućinu za vrijeme kuhanja rižota jer će riža sve to upiti. Maslac koji dodate na kraju kad maknete tavu s vatre dat će mu još bolji okus i teksturu.

Pročitajte više