Kažu da su iz Mađarske, a rado se jedu i u Slavoniji. Evo recepta za osinja gnijezda

Foto: Antonia Jagodić

NA INDEX RECEPTIMA smo pronašli recept čitateljice Antonije Jagodić iz Slavonije za starinska osinja gnijezda.

"Kažu da su porijeklom iz Mađarske, gdje se zovu Darázsfészek, a ja ih pamtim po bezbrižnim nedjeljama iz djetinjstva, kad me ujutro budio miris vanilije i svježe pečenog slatkog tijesta. Nadjev je uvijek bio s orasima i ni jedan drugi mi ne odgovara u njima", piše ona u opisu, a recept vam prenosimo u nastavku.

Starinska osinja gnijezda by Antonia Jagodić

Za tijesto je potrebno:

  • 600 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • 1 vrećica suhog kvasca.

Ovi su sastojci potrebni za nadjev:

  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g mljevenih oraha.

Nemojte zaboraviti ni preljev, a sve što vam treba je:

  • 250 ml mlijeka.

Kvasac aktivirajte u malo šećera i mlijeka. U posudu dodajte ulje, jaje, mlijeko i aktivirani kvasac te ostatak brašna pa zamijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom oko sat vremena da se digne.

Tijesto razvaljajte na prst debljine, pa pospite mljevenim orasima, šećerom i naribajte maslac. Pažljivo zarolajte i režite koncem. Slažite u nauljen pleh za pečenje.

Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata (svakako ih držite na oku da vam ne izgore). Čim su pečena, osinja gnijezda prelijte mlijekom i vratite u ugašenu pećnicu na par minuta da se mlijeko upije.

Pročitajte više