Mara već 30 godina peče čvarkuše u poznatoj pivnici, odbija aparate, sve mijesi ručno

Foto: Instagram/Medvedgrad

ZAGREBAČKA pivovara Medvedgrad, osnovana 1994. godine, ove godine slavi 30 godina postojanja. Tim su povodom predstavili i ženu koja ondje svo to vrijeme vrijedno mijesi one njihove fine čvarkuše i kiflice, u zadnje vrijeme i rijetka jela zbog kojih se ondje isplati otići.

>> Što se događa s nekad omiljenom pivnicom? Njihovo slavno jelo u nikad gorem izdanju

Odokativno i po osjećaju

"Ova divna žena s fotografija institucija je unutar Medvedgrada, s nama je od prvog dana, već punih 30 godina, i zaslužuje da joj posvetimo ove retke - ovo je teta Mara! Čvarkuše i kiflice, toliko prepoznatljivi zalogaji u našim pivnicama, njezino su remek djelo.

Teta Mara već 30 godina svaku čvarkušu i kiflicu mijesi ručno. Nekad je znala i do 50 kg brašna dnevno zamijesiti vlastitim rukama i od toga napraviti ove čudesne specijalitete. Nemojte nas krivo shvatiti, nudili smo mi teti Mari aparate koji bi joj pomogli u miješenju tijesta, no ona ih je odlučno odbila. Jer tako ona nema osjećaj, onaj grif u rukama.

Normativi za recepte za čvarkuše i kiflice radili su se tako da se mjerilo koliko je brašna iz vreće teta Mara iskoristila za jednu turu peciva. Jer Mara nema recept, ona sve radi 'odokativno' i po osjećaju – i uvijek sve ispadne savršeno. A kako i ne bi, kad radi ono što voli raditi jer otkad je bila djevojčica ona je, kaže, bila s rukama u brašnu. Teta Mara, nek' ste nam živi, zdravi i nasmijani još dugo godina da svi skupa uživamo u vašim delicijama", napisali su.

Pročitajte više