Ozbiljno dobar recept za ajvar poznatog hrvatskog chefa Marija Čepeka

Foto: Tomislav Miletic/Pixsell/Shutterstock

AJVAR je tradicionalna zimnica koji se uglavnom priprema od slatke crvene paprike, a ponekad uz dodatak patlidžana i/ili rajčice. U jezikoslovnoj studiji dr. Petra Guberine i dr. Krune Krstića, Razlike između hrvatskoga i srpskoga književnog jezika, objavljenoj 1940. godine u izdanju Matice hrvatske, riječ ajvar prevedena je samo kao kavijar.

Što bi značilo da je hrvatskim autorima u to vrijeme ajvar bio poznat samo kao turska riječ za kavijar. Na području bivše Jugoslavije postao je popularan tek nakon Drugog svjetskog rata, a danas se u njemu uživa diljem Jugoistočne Europe, ali i šire.

Stigao je rujan, mjesec za izradu ukusnih zimnica, a najpopularnija zimnica svakako je ajvar. Paprika je ove godine, usprkos suši, rodila nešto bolje nego prošle, a i cijena joj je, unatoč općim poskupljenjima, još uvijek dosta povoljna.

Od kupnje nekoliko kilograma paprike do otvaranja staklenke domaćeg ajvara stoji posao koji je i vremenski i fizički zahtjevan. Ipak, kada je u pitanju ajvar, strpljenje se zaista isplati jer nakon odrađenog posla ostaje zimnica koja će nas cijele godine slatko podsjećati na sav taj uloženi trud. 

Recept za ajvar chefa Marija Čepeka

Postoji bezbroj recepata za ajvar, a i načini pripreme se mogu razlikovati, ali suština je više manje uvijek ista. Mi vam danas donosimo hvaljeni recept za ajvar poznatog hrvatskog chefa Marija Čepeka. Recept koji uključuje i patlidžane, možete pronaći OVDJE, a ako vam to nije dovoljno, OVDJE vas čeka još jedan odličan recept.

Pročitajte više