Stigao je mladi kukuruz šećerac. Imamo jedan od najpoznatijih recepata na svijetu

Foto: Index

NEMA ništa slasnije od jedenja kuhanog ili pečenog kukuruza - rukama. To je pravi ljetni zalogaj i nema straha od toga hoćemo li zamusati obraze ili zakapati se do lakta. Jer nije bitno. Zato nije ni čudno što viđamo redove pred štandovima po gradu gdje se on kuha ili peče. Za pripremu i jednog i drugog najčešće se sije kukuruz šećerac, ali može proći i običan kukuruz.

Dobra metoda provjere zrelosti šećerca je bušenje zrna noktom palca. Ako je tekućina unutar zrna vodenasta, klip nije posve dobar za berbu i konzumaciju. Ako je tekućina bijela, to jest mliječna, znak je da je kukuruz zreo. Ako ga ne možete odmah kuhati, radije ga zamrznite ili stavite na hladno, u hladnjak ili u hladovinu.

Možete ga zamrznuti

Svježi šećerac možete i zamrznuti pa kuhati tijekom zime. Postupak je isti kao i kod kuhanja svježeg. Šećerac koji je ubran u pravo vrijeme kuha se vrlo kratko. S klipova skinite komušinu, ali je nemojte baciti. Dio komušine stavite na dno lonca, a na nju red kukuruza. Između svakog reda kukuruza poslažite i nekoliko listova komušine.

Ona će dati poseban okus kukuruzu. Zalijte kukuruz dobro posoljenom vodom, pazeći da klipovi budu skroz prekriveni i kada voda zakuha, kuhajte oko 25 minuta. Ostavite ga u vodi jer će se inače osušiti na zraku.

Najdraži nam je pečen na otvorenoj vatri

S druge strane, pečeni kukuruz kod kuće možete pripremiti na grill tavi (20-ak minuta), u mikrovalnoj pećnici (12 minuta, s komušinom kako se ne bi osušio) ili u pećnici, uz okretanje, sve skupa 20-ak minuta. Najdraži nam je način staviti kukuruz na štapove i ispeći ga na otvorenoj vatri, ali to nismo u mogućnosti raditi prečesto.

Elote je jedan od najpoznatijih načina pripreme

Riječ "elote" na španjolskom znači kukuruzni klip. Tako je i jelo dobilo naziv. Elote je zapravo pečeni klip kukuruza premazan kremastim preljevom od majoneze te posipan čilijem u prahu, sirom i limetom. Ovaj popularni meksički recept za kukuruz odličan je prilog za ljetne roštilje i kao samostalni snack. Neuredan je za jesti, ali vrijedan svakog zalogaja. Recept je OVDJE.

Pročitajte više