Breaking news! U Hrvatskoj je nešto sumnjivo



POSLJEDNJIH se dana cijela zemlja usprcala jer, eto, Žak Houdek iz Londona piše da nešto ozbiljno ne štima s glasovanjem na ovogodišnjoj Dori. Ljudi glasaju, a poslije svega, pobjedu odnosi netko koga nisu izabrali. Nevjerojatno! Kod nas? U Hrvatskoj? Prosječni građanin ove zemlje pročitao je ovu šokantnu vijest, u stanju potpune osupnutosti ispljunuo gutljaj jutarnje kave koji je netom srknuo, panično se uhvatio za prsa, pao na koljena, pustio suzu i još jednom prošao kroz cijeli tekst da vidi je li dobro pročitao ili se nepažljivi novinar opako zajebao pa sasvim slučajno napisao da se regularnost nekog glasovanja dovodi u pitanje.

Naravno da je riječ o šali jer u životu je malo toga sigurno, ali jedno stoji - niti jedan Hrvat koji je u ovoj zemlji proveo više od tjedan dana, nije se iznenadio kada je pročitao da u cijeloj priči nešto smrdi.

Posljednji "Iznenađeni Hrvat"

Naime, posljednji "Hrvat iznenađen nepravilnostima u donošenju važnih i manje važnih odluka" nestao je krajem devedesetih. Tu drevnu podvrstu najvjerojatnije je ubio srčani udar izazvan stresom neprestanog šokiranja oko neopisivo velikog broja stvari koje u ovoj zemlji možete dovoditi u pitanje.

Hrvat se probudi u šest i do pola devet u pitanje dovede najmanje deset stvari. Čim pogleda na sat, za svaki slučaj podigne i rolete jer sat je kupio kod nas, a nikad ne znate što vam "ovi naši" mogu podvaliti i od koga nabavljaju robu. Dakle, nikad dosta opreza, ali morate priznati da je bilo izuzetno simpatično gledati medijsko nabrijavanje oko toga što će točno Žak razotkriti kada se napokon obrati naciji.

Čim je "Dora" započela, šest od deset Hrvata bilo je sigurno da će sve u konačnici završiti nekom spačkom, a ova preostala četvorica "Doru" već godinama ne gledaju jer uvjereni su da je sve ionako namješteno.

Dobro jutro

Život u ovoj zemlji učinio nas je nepopravljivim sumnjičavcima, a sumnja je za Hrvate kao kašalj za pušače – nešto s čime se bude i umiru. Sve se može dovesti i dovodi se u pitanje, a čak i ako iz nekog neobjašnjivog razloga držite da to nešto nije otvoreno za makinacije od strane "mračnih sila" i zakulisnih igrača, nemojte se iznenaditi ako vas prijatelji posprdno potapšaju po glavi i podsjete gdje živite. Ako niste spremni, niste rođeni u Hrvatskoj, a ako ste rođeni u Hrvatskoj i dalje ste iznenađeni nepravilnostima, vjerojatno živite u inozemstvu ili ste rođeni jučer.

Muljaže, nepravde, nepravilnosti, podvale i sumnjivi poslovi. Ono što je za neke šok, za nas je srijeda.

Rađanje u domaćim bolnicama i strah da trudnica ne završi u bolnici u kojoj se urušavaju stropovi, kupnja otrovnih igračaka ili sumnjivih kašica koje se nisu smjele naći na policama, pizdarije oko upisa u vrtić, prva ljubav prema nogometnom klubu i hladan tuš kada doznate da se utakmice namještaju, prvi izlazak na izbore, plaćanje fakulteta, kupovina ispita, prvi posao, prva plaća, prvi susret s kreditom, kupovina prvog auta, potplaćivanje prometnih policajaca, vjenčanje u crkvi, još neki krediti i kamate, građenje kuće ili kupnja stana, prvo dijete i strah od bolničkog smještaja, unaprjeđenja i otkazi, strah od mirovine, mirovina, malo ozbiljnija bolest u hrvatskim uvjetima, mjeseci čekanja na listi za pregled jer imali ste samo prvi moždani udar, a na kraju puta dolazite i do spoznaja da su vas roditelji osudili na život s nepravilnostima istog trena kada su se značajno pogledali, odlučili da neće koristiti prezervativ i začeli vas na prostoru Republike Hrvatske.

Draga Tajči, kradu mi glasove…


Od rođenja do smrti, svaki važniji događaj u vašem hrvatskom životu ispunjen je sranjima zbog kojih bi trebali napisati najmanje jedno opsežno pismo kojime se obraćate unezvijerenoj naciji ne bi li ukazali na neku očitu i neoprostivu nepravilnost u postupanju.

Dora je možda namještena i postoje neke, vjerojatno nenamjerne nepravilnosti u televotingu?!!? Naravno da postoje i nemojte se iznenaditi ako nisu nenamjerne. Pa ovo je Hrvatska. Da stvar bude gora, to je Hrvatska radiotelevizija, mjesto gdje se nepravilnost osjeća kao kod kuće. Da nepravilnosti ne postoje govorili bi o nekom natjecanju u Finskoj ili Švedskoj. Mi smo odavno "podigli" kriterije i više nas ni ne dira to da je netko zakinut za glasove. Kada smo nestrpljivo očekivali da ispriča "šokantnu istinu o Dori", čekali smo priču o uredniku zabavnog programa koji mu je u hranu stavljao zdrobljeno staklo, tukao ga čarapom punom kovanica ili mu zabranio da ode na Facebook.   

Željkovo pismo simpatično je zbog mnogočega, ali najviše zbog toga jer djeluje kao da ga je napisao isti onaj neiskvareni devetogodišnjak koji je početkom devedesetih pisao Tajči. Iznenađeni dječak koji se po prvi puta susreo s domaćom nepravdom. Morate to voljeti jer riječ je o prijelomnom trenutku u životu svakog Hrvata.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više