Stalno ste prehlađeni ili umorni? Možda je uzrok u skrivenom problemu u vašem domu

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Lunos Hrvatska

ZAMISLITE da svaki put kada uđete u zgradu gdje radite dobijete prehladu koja traje samo onoliko koliko ste u toj zgradi. Pokušali ste otvoriti prozor, reći kolegi da ugasi klimu, toplije se obukli te još mnogo drugih taktika, ali prehlada ostaje konstantna. Ona prestaje nakon što izađete iz te zgrade tako što vam se simptomi naglo smanje i naizgled čudotvorno ozdravite.

Ako ste se pronašli u ovakvom scenariju, moguće je da bolujete od 'simptoma bolesne zgrade'? Ovaj simptom može se javiti u bilo kojim prostorima, pa čak i stambenim. Uzročnici su vlaga, a često i plijesan koja može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe.

Plijesan je gljivica, a postoji čak 10 tisuća različitih vrsta plijesni. Od ukupno 10 tisuća, tek oko tisuću je identificirano. Različite su boje, pa tako mogu biti tamnozelene, narančaste, žute, plavkaste i crne. Iako se možda malo zna o njoj, ona je stalno prisutna u našim životima. Od 10.000 vrsta plijesni, jedna od najotrovnijih je i takozvana crna plijesan. 

Kako prepoznati crnu plijesan

Crna plijesan zove se upravo tako zbog crne boje. Nije uvijek lako uočljiva i često može doći do zabune, pa neku drugu vrstu plijesni često se zamijeni za crnu plijesan. Prvi znak da se radi o crnoj plijesni bit će zdravstveni simptomi. Obična crna plijesan uzrokuje simptome nalik alergijskim oboljenjima. To su blaži simptomi poput šmrcanja, svrbeža i osjećaja prehlade.

Crna otrovna plijesan također je poznata kao Stachybotrys chartarum. Tamnocrna je ili ponekad tamnozelena izgleda. To je vrlo toksičan oblik plijesni koji se obično nalazi na tavanima, ali nije uvijek slučaj. Ova plijesan oslobađa mikotoksine, otrovne kemikalije koje su prisutne u sporama plijesni koje se ispuštaju u zrak i zatim se mogu udahnuti. Uzrokuje respiratorne probleme, a naročito kod osoba slabijeg imuniteta i kod djece. 

Foto: Shutterstock

Površine mogu poprimiti crnu, sluzavu teksturu. Treba imati na umu da crna plijesan nije uvijek isključivo crna, već može imati i zelenkaste nijanse. Osim mirisa vlage, u trenutku kad se crna plijesan raširi u domu, može se osjetiti vrlo neugodan miris kojeg mnogi identificiraju kao miris trulog drveta, papira, a u nekim slučajevima čak i starih mokrih čarapa. Crna plijesan često krivo bude protumačena kao prljavština koja se tijekom godina nakupila, što svakako nije slučaj.

Sve počinje sporama

Spore crne plijesni hvataju se na vlažna staništa. Zanimljivo je da se spore plijesni mogu unijeti kroz odjeću, obuću, pa čak i kožu. Jednom kad plijesan zahvati dom, neće se u početku vidjeti neki značajni znakovi raširenosti plijesni. To se događa polako, što je dodatni problem jer postoji mogućnost da ćete se naviknuti, odnosno da će promjene na površinama proći neopaženo.

Kada se spore dovoljno razviju, nastaje plijesan i tada uglavnom počinju simptomi. Osim već navedenih respiratornih simptoma kao što su kašalj, teško disanje, a u iznimnim slučajevima i krvarenje iz nosa, postoji i niz drugih. 

Jedan od simptoma tako je i osjećaj iritacije na psihičkoj bazi. Možda vas nije iznervirao taj jedan papir kojeg morate ispuniti dodatno, gužva u prometu ili nešto treće. Možda imate nepoželjnog sustanara koji se ušuljao u vaš dom i radi očite probleme.

Zbog crne plijesni možete se osjećati konstantno iscrpljenima, imati različite probavne smetnje, a postoje i slučajevi gubitka pamćenja uzrokovanih crnom plijesni, potvrđuje znanstveni portal Medical News Today. 

Foto: Shutterstock

Hoće li se razviti crna ili neka druga vrsta plijesni, ovisi o tome koje spore se razvijaju. Plijesan raste na toplim i vlažnim mjestima, a što je veća izloženost vlazi, veća je vjerojatnost njezina razvoja. 

Rješenje je u čistom zraku

Ako sumnjate na prisutnost plijesni, onda vam treba prije svega čist i prozračen prostor. To nećete postići tako što ćete otvoriti prozore na neko vrijeme i pustiti svjež zrak da ispuni prostoriju. Ovaj potez može kratkotrajno pomoći, ali kada je plijesan u igri, potrebno je stručno rješenje.

Internet je pun savjeta kako se riješiti vlage i plijesni te kako pročistiti zrak, no pokazalo se da se ove neugodne pojave vrlo brzo vrate nakon takvih jednokratnih metoda. Razlog leži upravo u sporama koje je teško odstraniti, naročito zato što nisu lako vidljive, a i teško ih je eliminirati prirodnim sredstvima. 

Foto: Promo

Naime, efikasno rješenje na tržištu su ventilacijski sustavi LUNOS. Dizajnirani tako da prianjaju uz površinu doma, odnosno mogu se lako montirati, što se odnosi i na starije građevine. 

Ugradnja njemačkoga ventilacijskog sustava LUNOS omogućava stalni protok svježeg zraka u stambeni prostor, pritom odvodeći ustajali zrak kroz ventilacijsku jedinicu. Na taj se način vrši ravnomjerna izmjena zraka, što ga čini svježim. 

Ventilacijski sustav LUNOS radi 24 sata dnevno, gotovo je nečujan, a pritom troši malo energije. LUNOS ventilacijski sustavi rade tako što tehnologija odvodi zrak ispunjen neugodnim mirisima, a ispunjava prostor svježim. Stalan protok svježeg zraka onemogućava razvitak plijesni i vlage. Uz LUNOS je moguće izbjeći stvaranje propuha, a zrak je čist i od vanjske prašine. Sve funkcionira na bazi podtlaka, odnosno, unutar kućanstva se ugrađuju dovodi koji po cijelom domu dovode svježi zrak, te ventilator koji sakuplja onaj stari ustajali. 

Sustav automatizmom održava optimalnu razinu vlage u kućanstvu uz pomoć senzora koji očitavaju stupanj vlage u domu, a moguće ga je prilagoditi s obzirom na osobne preferencije, odnosno namjestiti učestalost protoka svježeg zraka. Optimalna temperatura u stambenom prostoru iznosi 20 stupnjeva, a prosječna vlažnost zraka trebala bi iznositi od 40 do 60 posto. Ventilacijski sustavi LUNOS mogu se ugraditi u bilo koji dom i u bilo koje godišnje doba, bilo da se radi o novogradnji ili starogradnji, a pogodan je i za domove u fazi adaptacije. 

Sponzorirani sadržaj donose index i LUNOS Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više