Tamni podočnjaci i akne mogli bi biti znak da hitno morate promijeniti prehranu

Foto: Instagram

ZDRAVA prehrana i redovita tjelovježba odavno su proglašeni najboljim načinom na koji možemo brinuti o svojom tijelu da bismo živjeli sretnije i duže. Uz to, ono što jedemo ima ogroman utjecaj na stanje naše kože, što znači da nam ona može puno reći o cjelokupnom zdravlju i onome što bismo trebali mijenjati - ne samo da bismo izgledali, već i živjeli bolje.

"Ono što unosimo u svoja tijela i bilo koji temeljni problem može se uočiti na različite načine. Sve je to povezano. Uravnotežena i raznolika prehranu - puna svježeg povrća i organskih proizvoda - zaista se može primijetiti na licu", rekla je za Mirror Elina Dunford koja vodi specijalističku kliniku i blog Bowl Of Goodness.

Dermatologinja Nikki Waiting slaže se s tim: "Koža je vaš najveći organ. U to nema nikakve sumnje, ako nešto nije u redu s tijelom, to se vidi na koži."

Elina i Nikki otkrivaju neke od znakova na koje bismo trebali paziti i što nam oni možda govore.

Tamne usne i duboke bore oko usta

Uzrok: pušenje

Nikki kaže: "Pušenje treba izbjegavati iz više razloga. Ne samo zbog štete koju nam nanosi iznutra i povećanog rizika od raka, već i zbog znakova za to izvana. Ono što nazivamo 'pušačkim usnama' često su tamnije usne i desni, što se naziva hiperpigmentacijom. Bore oko usta su također izraženije. One se mogu razviti brzo ili tek nakon nekog vremena. Sve se svodi na genetiku, ali to je jasan pokazatelj da netko puši."

Nikotin uzrokuje sužavanje krvnih žila, smanjujući protok krvi i uskraćujući kisik i hranjive sastojke koži, koji su joj potrebni da bi ostala zdrava i podatna.

"Najbolje što možete učiniti je potpuno prestati pušiti. Ovo možda neće popraviti nastalo oštećenje, ali će prevenirati širenje. Također, pokušajte s pilingom tijekom vremena ili, u težim slučajevima, laserskim tretmanom."

Akne

Uzroci: loša prehrana, infekcija, upala u tijelu

"Akne su upalno stanje", kaže nutricionistica Elina, objašnjavajući da smirivanje upale u tijelu može olakšati simptome. "Omega-3 masti imaju nevjerojatne protuupalne učinke pa su masna riba, maslinovo ulje i avokado izvrsna hrana za kožu. Kurkuma i đumbir također su prirodna protuupalna hrana, stoga ih nastojte više konzumirati", dodaje.

Upozorava i da neke namirnice mogu poticati upalu: "To uključuje uobičajene mliječne proizvode, alkohol, kofein i rafinirana biljna ulja s visokim sadržajem omega-6 masti i transmasti, poput suncokretovog, kukuruznog i palminog ulja. Ako puno patite, pažljivo pogledajte što konzumirate."

Prištići na bradi

Uzroci: hormonalna neravnoteža i stres

"Ako vam je koža loša samo oko brade, to je jasan pokazatelj da se hormoni ne reguliraju dobro. Hormoni zvani androgeni potiču stvaranje sebuma, što je ulje odgovorno za začepljenje pora. To je razlog zašto često vidite pojave akni tijekom menstruacije i puberteta. Hormoni koji uzrokuju ovu vrstu akni su estrogen i progesteron, koji oboje variraju tijekom mjeseca menstrualnog ciklusa", objašnjava dermatologinja Nikki.

Hormon stresa - kortizol, također može dovesti do njihove pojave.

"Savjetovala bih da pijete puno vode koja će istjerati toksine i održati kožu hidratiziranom - što čini ogromnu razliku. Ali ako vam razina stresa nije popravljiva ili ako čitav mjesec nalazite prištiće oko brade, a ne samo u vrijeme menstruacije, preporučila bih vam odlazak kod liječnika opće prakse na neke testove."

Nutricionistkinja Elina dodaje: "Povećajte unos esencijalnih omega-3 masnih kiselina kako biste pomogli uravnotežiti hormone i iskoristiti njihove protuupalne učinke. Dobri izvori su riba, chia sjemenke, sjemenke bundeve, konoplje, laneno sjeme i orasi."

Tamni podočnjaci, obješeni kapci i duboke bore

Uzrok: previše šećera

Elina kaže: "Ako utvrdite da vaše lice stari brže nego što bi trebalo, morate izbjegavati šećer i rafinirane ugljikohidrate - ili ograničiti njihov unos. To uključuje bijeli kruh, bijelu rižu, bijelo brašno i slično, što sve doprinosi preranom starenju i dubokim borama. Šećer uništava kolagen u našoj koži, čineći da ona brže stari."

Nikki se slaže: "Prekomjerni prerađeni šećer u vašoj prehrani - čak i u malim količinama - može uzrokovati tamne podočnjake i bore, dehidrirati kožu i ubrzati proces starenja. Kad šećer uđe u vaš krvotok, veže se na proteine. To uključuje elastin i kolagen, koji su oba bjelančevine i sastavni su dijelovi kože."

Suha koža i psorijaza

Uzrok: problemi s jetrom

"Jetra je glavni organ za detoksikaciju u tijelu. Njen je posao razgraditi štetne toksine kako bismo ih mogli sigurno izbaciti iz tijela. Također, uklanja i ostale neželjene tvari, poput 'iskorištenih' hormona, tako da, kada ne radi optimalno, može doći do neravnoteže hormona", kaže nutricionistkinja Elina.

Nikki dodaje: "Jako suha koža, posjekotine koje ne zarastaju brzo ili konstantno suha koža - uključujući stanja poput ekcema i psorijaze, su znakovi da nešto ne radi kako bi trebalo. Ako se borite protiv neke bolesti, to bi mogla biti posljedica. Ako se problemi ponavljaju, a znate da ste skloni bolestima, toplo bih preporučila da odete liječniku da provjeri vašu funkciju jetre."

"Kurkuma je izvrsna za jetrene enzime. Da biste podržali rad jetre, uključite obilje lisnatog povrća kao što su brokula, kupus, klice bršljana, cvjetača i tamnozeleno lisnato povrće - kelj, špinat i grah. I vlakna uklanjaju toksine - voće, povrće, integralne žitarice i grah", savjetuje Elina.

Pročitajte više