Majke se ne bi trebale osjećati loše ili krivo ako rade neke (ili sve) ove stvari

Foto: Pexels

BITI majka je ispunjavajuće iskustvo puno ljubavi, sreće i neprocjenjivih životnih trenutaka. No, roditeljstvo nije lako i uz sve dobre stvari uključuje razne izazove i poteškoće koje često rezultiraju time da se majke osjećaju loše zato što rade stvari u kojima u glavnom fokusu nisu njihova djeca. 

Majke se ne bi trebale osjećati krivo ako povremeno odaberu sebe i svoje ciljeve. Ovo su samo neki od primjera zbog kojih se nijedna majka ne bi trebala osjećati loše ili krivo. 

Izdvajanje vremena za sebe

Majke često daju prioritet tuđim potrebama nad vlastitima jer se osjećaju loše zbog brige o sebi. No, održavanje tjelesnog, mentalnog i emocionalnog zdravlja važno je ne samo zbog njih, već i svih drugih oko njih. Majke bi trebale moći uzeti pauzu bez osjećaja krivnje, bilo da se kupaju u opuštajućoj kupki, bave hobijem koji vole ili jednostavno neko vrijeme provode same.

Odvajanje vremena za druženje s drugima

Nekim majkama može biti teško održavati veze s prijateljima i drugim ljudima jer se mnoge od njih osjećaju loše ako dugo nisu s djecom, prenosi The Times of India. Ali, održavanje zdravih odnosa s obitelji, prijateljima i partnerom ključno je za zadovoljstvo i normalno funkcioniranje te osjećaj uključenosti u živote bliskih ljudi.

Traženje pomoći

Biti majka može biti vrlo zahtjevno i nijedna se majka ne bi trebala osjećati loše zbog traženja pomoći. Traženje pomoći ne umanjuje sposobnost ili ljubav majki prema djeci, već samo znači da u određenim situacijama trebaju potporu partnera, članova obitelji ili prijatelja, bilo savjetom, slušanjem ili bilo kojim načinom kojim im se može pomoći. 

Moraju se prestati kriviti što nisu "savršene"

Nitko nije savršen, a stavljanje pritiska na majke da moraju biti najbolje u toj životnoj ulozi, može biti vrlo stresno. Mnoge žene pripremaju se za neuspjeh i osjećaju se loše zbog svega što pođe po zlu. Prihvaćanje nesavršenosti i shvaćanje da su pogreške neophodan dio procesa, vrlo su važni kako bi majke mogle biti majke bez osjećaja krivnje. 

Ne trebaju se osjećati krivo ako su strastvene oko karijere

Mnoge se majke bore s uravnotežavanjem vremena s djecom i razvojem karijere. Važno je imati na umu da postizanje profesionalnih ciljeva ne umanjuje predanost roditeljstvu, prenosi The Times of India. Potrebno je pronaći ravnotežu koja će koristiti majkama i njihovim obiteljima, a strast prema poslu kojim se bavite ne treba prestati biti važna samo zato što imate djecu.

Pročitajte više