Plan uskrsne kupnje za gurmane na budžetu

Foto: Shutterstock/Promo

Sadržaj nastao u suradnji s: Lidl Hrvatska

PREMA podacima Nezavisnog hrvatskog sindikata (NHS), prosječno hrvatsko kućanstvo u 2023. godini potrošilo je između 100 i 328 eura za Uskrs, a pretpostavlja se da ćemo i ove godine potrošiti toliko. Kada se tom iznosu dodaju i drugi troškovi, poput goriva i onih neočekivanih, to nerijetko nadraste naš predviđeni budžet pa blagdani umjesto uživanja u druženju s obitelji, često postanu izvor brige i stresa.

No uz nekoliko provjerenih metoda ove godine možete ostati unutar granica planiranog uskrsnog budžeta.

Dobra organizacija pola je posla

Ne kaže se uzalud da je planiranje ključno. Naime, prije nego što uopće odete u nabavku, trebali biste dobro razmisliti o jelima koja namjeravate pripremiti, kao i o svim ostalim stvarima nužnima za stvaranje ugodne blagdanske atmosfere, poput salveta, ukrasa i cvijeća. Pažljivo promislite o tome koji vam sastojci trebaju, a nemojte zaboraviti provjeriti imate li ih već kod kuće u smočnici ili zamrzivaču.

Nadalje, s obzirom na podatke Europskog parlamenta o tome da članice Europske unije godišnje bace 88 milijuna tona hrane, nije loše ni zapitati se treba li vam zaista toliko namirnica. Razmislite o tome jesu li se prošle godine u vašem kućanstvu za Uskrs pojeli svi kolači.

U kupnju pokušajte otići pravovremeno, nipošto ne dan prije Uskrsa, kako biste izbjegli gužve i pronašli sve željene proizvode s popisa te ugrabili svježe meso, kruh i plodove mora. 

Uskrsne delicije po povoljnim cijenama

Kada popis reducirate na ključne stavke, pokušajte unaprijed istražiti gdje ih možete nabaviti po najnižim cijenama. Bilo bi dobro da trgovački lanci koji tijekom cijele godine nude velik izbor povoljnih proizvoda, poput Lidla, budu u prednosti.

Ako imate vremena, naš savjet je da pokušate blagdansku trpezu isplanirati oko povoljnih, trenutno dostupnih namirnica u ponudi odabranog supermarketa. Primjerice, u Lidlovoj uskrsnoj ponudi, koja vrijedi od ponedjeljka, 25. ožujka, pronašli smo brojne proizvode koje se isplati kupiti ovih blagdana.

Foto: Promo

Riba i morski plodovi za Veliki petak

S obzirom na kršćansku tradiciju pripreme i konzumacije ribe i morskih plodova na Veliki petak, u svoju košaricu stavili smo Deluxe White tiger kozice s 270 grama ocijeđene mase, koje su već unaprijed kuhane te ih samo treba odmrznuti. Ako ne volite ili ne jedete kozice, Lidl u ponudi ima i Deluxe Svježe tortellone s crnilom od lignje punjene lososom.

Za predjelo možete poslužiti i neku drugu vrstu tjestenine. Nama su za oko zapeli svježi Deluxe Panzerotti s kozicama i račićima, a prikladna je opcija i Šarena tjestenina s uskršnjim motivima, koja će sigurno razveseliti svako dijete.

Svježa tjestenina s malo maslinovog ulja i sira

Svježa tjestenina okusom je bogatija od sušene, zbog čega joj ne treba mnogo da postane središnje mjesto blagdanskog stola. Podignite je s malo Ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili ribanog sira, poput Deluxe Grana Padano Riserva sira koji je dozrijevao 20 mjeseci, sa zaštićenom oznakom izvornosti (DOP, Denominazione d’Origine Protetta) koja jamči autentični proizvod priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

A osim izvornim talijanskim sirom, svježu tjesteninu možete začiniti i s malo Deluxe Maslaca s morskom soli, Deluxe Premium pestom ili je poslužiti uz Deluxe Carpaccio od lososa ili hobotnice.

Foto: Promo

Za one koji bježe od tradicije

Ako ste od onih koji se striktno ne pridržavaju tradicije ili imate posla s izbirljivim mlađim članom kućanstva, zašto ne biste na Veliki petak u pećnicu ubacili Deluxe Premium pizzu s lososom i šparogama ili Deluxe Divlji losos u lisnatom tijestu? Uštedjet ćete i vrijeme i novac.

Poslastice za najmlađe

U mnogim se dijelovima Hrvatske na uskrsno jutro najmlađima daruju raznorazne slastice. U Lidlovoj bogatoj blagdanskoj ponudi pronašli smo tako Favorina Uskršnja čokoladna jaja te Uskršnjeg zeca u mliječnoj, tamnoj i bijeloj čokoladi, a želju za slatkim mogu zadovoljiti i oni koji ne jedu namirnice životinjskog podrijetla – u ponudi su i veganska Favorina Fondant jaja i zec.

Za oko nam je zapela i Interaktivna igračka s čokoladom u obliku ovce, zeca, žabe ili kokoši te jedno slatko Čokoladno janje, a gostima s nešto istančanijim nepcem sigurno će se svidjeti Lidlovi raznovrsni Deluxe Desertni specijaliteti. Naš je favorit uvijek Tiramisu, ali u ponudi su i Profiteroli umočeni u tamnu čokoladu te kremasti Mousse od limuna.

Foto: Promo

Odležana šunka i gurmanski deserti

Budući da je zvijezda svake uskrsne trpeze šunka - pečena u kruhu ili u nekom drugom tijestu ili poslužena uz kuhana jaja i mladi luk - Lidl u ponudi ima i Deluxe Odležanu šunku s balsamico octom, koja se okusom i teksturom dobro slaže s Deluxe Bijelom ili crnom tartufatom.

Poslije obilatog uskrsnog ručka valja se i zasladiti. Naš su izbor Deluxe Čokoladni lava cake (dva komada) i Deluxe Premium Macaronsi (12 komada) s okusom tamne čokolade i maline, kruške, limete, manga i marakuje.

Foto: Promo

Sponzorirani sadržaj donose Index i Lidl Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više