Spotify i Apple još uvijek nisu završili. Pojavio se novi problem

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO se činilo da su Spotify i Apple sklopili primirje otkako je Apple omogućio preuzimanja i kupnje aplikacija izvan App Storea, saga se nastavlja. Naime, u srijedu je Apple obavijestio Spotify da njihova nadogradnja aplikacije za korisnike u EU nije dopuštena u regionalnim instancama App Storea.

Prema Appleu, Spotify nije prihvatio uvjete ovlasti za usluge streamanja glazbe, stoga App Store ne može korisnicima ponuditi najnovije ažuriranje. Apple zahtijeva da usluga za streamanje prihvati uvjete prije nego što App Store može uputiti korisnike prema web lokaciji koja je u vlasništvu razvojnog programera.

Spotify tvrdi da Apple i dalje pokušava uspostaviti monopol

Spotify, pak, smatra da je problem u Appleu jer ta tvrtka krši odluku Europske komisije koja nalaže da prestane s protuzakonitim praksama kojima pokušava ostvariti monopol, piše Apple Insider, koji prenosi izjavu Spotifya: "Apple je još jednom izbjegao odluku Europske komisije odbijajući naše ažuriranje zbog pokušaja komunikacije s kupcima o cijenama, osim ako ne platimo Appleu."

"Njihovo ignoriranje potrošača i programera samo pokazuje njihov prijezir spram tog zakona", rekao je glasnogovornik Spotifya. Umjesto plaćanja tipične 30% provizije za transakcije putem App Storea, svi koji prihvate uvjete moraju platiti Appleu proviziju od 27% na alternativne kupnje.

U ovom trenutku Spotify ne plaća puni iznos Appleu s obzirom na to da je prije nekoliko godina uklonio mogućnost kupnje pretplate iz aplikacije.

Nakon odluke Europske komisije u ožujku Apple je rekao da Spotify ima 56% udjela na tržištu streaminga glazbe u Europi i da nije platio Appleu "ništa za usluge koje su im pomogle da postanu jedan od najprepoznatljivijih brendova na svijetu."

"Velik dio njihovog uspjeha rezultat je App Storea, sa svim alatima i tehnologijama koje Spotify koristi za izradu, ažuriranje i dijeljenje svoje aplikacije s korisnicima Applea diljem svijeta", dodao je Apple.

Pročitajte više