Cijene piletine rastu više od bilo kojeg drugog mesa, istražili smo zašto

Foto: Davorin Visnjic/Damir Spehar/Hrvoje Jelavic/PIXSELL/EPA

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U POSLJEDNJE vrijeme bilježimo značajan skok cijena pojedinih prehrambenih proizvoda te smo kontaktirali konzultanticu za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdanu Blažić za njezin osvrt na trenutnu tržišnu situaciju.

Zvjezdana Blažić obnašala je vodeće funkcije u nekima od najvećih hrvatskih kompanija prehrambene industrije poput Kraša i Badela 1862. Njeno znanje i iskustvo bili su ključni u procesu prilagodbe svih procedura sa standardima Europske unije u okviru zajedničke poljoprivredne politike u trenutku ulaska Hrvatske u EU. 

"Cijena piletine je na globalnoj razini u srpnju dosegnula najvišu razinu svih vremena"

Zanimalo nas je zašto je cijena piletine značajno poskupjela čak i više nego drugo meso, poput primjerice teletine koja je isto doživjela skok u cijeni, ali ne u tolikoj mjeri. 

"Cijena piletine je na globalnoj razini u srpnju dosegnula najvišu razinu svih vremena. To je uvjetovano vrlo visokom globalnom potražnjom i ograničenom globalnom opskrbom zbog izbijanja ptičje gripe na sjevernoj hemisferi. Uz to značajno je zadnjih mjeseci ograničen izvoz pilećeg mesa iz Ukrajine", objasnila nam je. 

U Hrvatskoj cijena piletine bilježi porast od 35.5% u odnosu na prošlu godinu

"Prema podacima Eurostata na nivou EU cijena piletine je rasla 26.7% u srpnju 2022. u odnosu na srpanj 2021. U Hrvatskoj je u istom razdoblju taj rast bio 35.5%. Taj rast se bitno razlikuje od zemlje do zemlje pa je recimo u Sloveniji bio 23%, a u Mađarskoj čak 44.5%", istaknula je razlike porasta cijena piletine u zemljama Europske unije. 

"U RH prosječne cijene pilećeg mesa u srpnju ove godine bile su značajno više u odnosu na cijene godinu dana ranije, i to: pileća prsa za 35.8%, pileći batak za 32.4%, pileći zabatak za 34.7% te pileći batak sa zabatkom za 39.5%", navela je. 

Potražnja za piletinom u doba krize raste što dovodi do rasta cijene

"Piletina spada u jeftinije vrste mesa i potražnja za piletinom u doba krize raste. S obzirom na pojavu ptičje gripe i vrlo visoku potrošnju dolazi do ovako značajnog rasta cijena", objasnila je zašto je upravo piletina doživjela toliki cjenovni skok. 

"Sirevi su od svih mliječnih proizvoda, uz maslac, proizvodi kojima je cijena značajno rasla i na globalnom i EU te domaćem tržištu"

Upitali smo ju i da komentira cijene sireva, koji su još jedna namirnica kojoj je cijena značajnije narasla u posljednjih godinu dana. 

"Sirevi su od svih mliječnih proizvoda, uz maslac, proizvodi kojima je cijena značajno rasla i na globalnom i EU te domaćem tržištu", objasnila je.

"U RH prosječne maloprodajne cijene u srpnju 2022. godine u odnosu na lipanj 2022. bilježe daljnji porast cijena svih tipova sireva; prosječne cijene polutvrdih sireva bile su u srpnju više za 1.0-4.0%, a cijene svježeg polumasnog sira za 3.0%", rekla je.

Cijene edama i goude su ove godine više za 11% do 29% u odnosu na prošlu godinu

"U odnosu na cijene prethodnog mjeseca prosječna cijena maslaca 250 g u srpnju bila je viša za 6.0% u odnosu na prošlu godinu (srpanj 2021. godine), prosječne cijene polutvrdih sireva tipa trapista, edama i goude bile su u srpnju ove godine značajno više, za 11.0 do 29.0%, a cijena svježeg polumasnog sira za 10.0%. U odnosu na cijene prije godinu dana prosječna maloprodajna cijena maslaca 250 g bila je viša za 18.0%", pojasnila je kretanje cijena mliječnih proizvoda. 

Na fotografiji nisu sirevi o kojima je riječ u tekstu

"Veleprodajne cijene i sireva i maslaca su imale još značajniji rast nego maloprodajne cijene", istaknula je.

"Više cijene sireva su odraz značajnijeg rasta cijena mlijeka u otkupu, ali i očekivanog rasta potražnje za vrijeme turističke sezone kada se potrošnja sireva znatno povećava", objasnila je porast cijena.

"Hrvatska ima više potrošačke cijene od Mađarske, Poljske, Bugarske i Rumunjske"

Pitali smo ju i za usporedbu cijena sa susjednim zemljama te da smo primijetili da se pojedini proizvodi u Mađarskoj i Sloveniji mogu kupiti po jeftinijoj cijeni nego kod nas. 

"Cijene hrane u svim EU zemljama kao i globalno rastu zadnjih godinu dana. U Hrvatskoj cijene hrane rastu po nešto višim stopama nego u Sloveniji, ali u Mađarskoj cijene rastu po višim stopama nego kod nas", rekla je.

"Također cijene nekih proizvoda su više, a nekih niže u pojedinim zemljama EU, tako i Sloveniji i Mađarskoj", dodala je.

"No, gledajući opću razinu cijena Hrvatska ima niže cijene nego Slovenija, a nešto više nego Mađarska", objasnila je.

"Na nivou EU prema podacima Eurostata iz 2020. godine Hrvatska je imala potrošačke cijene 29% niže od EU prosjeka. Od zemalja Europske unije Hrvatska ima više potrošačke cijene od Mađarske, Poljske, Bugarske i Rumunjske", navela je.

Turistička sezona ima utjecaj na porast cijena hrane u Hrvatskoj

"Na razinu cijena hrane u Hrvatskoj utjecaj ima i značajan rast potrošnje za vrijeme turističke sezone kada je povećana potrošnja gotovo svih kategorija hrane u maloprodaji i u ugostiteljstvu. Uz to mnogobrojnim turistima iz većeg dijela EU koji imaju značajno veća primanja i snažniju kupovnu moć cijene u RH nisu visoke", rekla je.

Na fotografiji nije trgovina o kojoj je riječ u tekstu

"Ono što možemo reći, da na cijene hrane svakako utječu trendovi koji su uvjetovani cijenama hrane na svjetskom tržištu, ali kratkoročne cijene hrane zavise i o domaćoj potražnji pa dijelom i turističkoj potrošnji. U Mađarskoj važnu ulogu ima i tečaj forinte koji je od 2015. oslabio oko 30%", pojasnila je.

U Francuskoj je maloprodajni lanac zamrznuo cijene 100 proizvoda, u Hrvatskoj za sada ništa od toga

Pitali smo ju i da prokomentira zamrzavanje cijena pojedinih prehrambenih proizvoda na određeni period kao što je jedan maloprodajni lanac u Francuskoj učinio. Zanimalo nas je je li to dobra mjera pomoći građanima i bi li to bilo izvedivo i na našem tržištu. 

"Francuski maloprodajni lanac Carrefour donio je odluku o zamrzavanju cijene 100 svojih proizvoda pod pritiskom vlade predsjednika Emmanuela Macrona s obzirom na visoku inflaciju. No to nisu jedini potezi zamrzavanja cijena u Francuskoj, nego se cijene zamrzavaju i u energetskom sektoru i u prijevozu", rekla nam je.

"U Hrvatskoj se za sada ne predlaže zamrzavanje cijena, ali trgovački lanci najavljuju mnogobrojne akcije kojima nastoje privući svoje potrošače i olakšati im vrlo visoki rast cijena", dodala je.

Primjećuje se usporavanje rasta cijena u Hrvatskoj

"Kada promatramo mjesečni rast cijena, vidimo da u srpnju u odnosu na lipanj cijene već usporavaju i očekujemo da će se i u kolovozu taj trend nastaviti. Od početka rujna i obveze dvojnog označavanja cijena u eurima i kunama te pojačanog nadzora nad cijenama vjerujemo da neće biti potrebe za zamrzavanjem cijena te da će trgovački lanci, ali i ostali sudionici u lancu vrijednosti hrane biti pod kontinuiranom snažnom pažnjom javnosti, udrugama potrošača, medija te da će sve to utjecati na njihovo oprezno donošenje odluka u dizanju cijena", istaknula je.

Postoji nada da će se cijene stabilizirati

Na kraju smo ju pitali možemo li očekivati normalizaciju cijena u dogledno vrijeme ili nam predstoji daljnji rast. 

"Na rast cijene utječu mnogobrojni faktori i ovog časa je nivo nesigurnosti koji je doveo da ovako visokih stopa rasta cijena hrane na globalnom tržištu i dalje prisutan. Od covida-19 koji i dalje usporava tijekove roba u Kini, ratnih operacija u Ukrajini, klimatskih ekstrema diljem svijeta, manjih žetvi u Europi", objasnila je. 

"S druge strane, FAO globalni indeks cijena glavnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda pada četvrti mjesec zaredom što daje nadu da će se cijene stabilizirati", zaključila je.


Usporedili smo cijene hrane u Mađarskoj s cijenama u Hrvatskoj

Nedavno smo pisali o usporedbi cijena hrane u Hrvatskoj s cijenama u Mađarskoj. Primijetili smo da su u susjednoj zemlji cijene pojedinih namirnica poput piletine, jaja, sira, ulja, brašna i šećera znatno jeftinije nego kod nas. Članak možete pročitati ovdje.  

Pročitajte više