Premiership

Bivši perač suđa najbolji je igrač Premiershipa. Još nitko ga nije predriblao

Foto: EPA

U PREMIERSHIPU više nemate pravo na loše procjene kada su u pitanju pojačanja. Naročito ako vodite jedan od najboljih šest klubova, jer na toj razini pojačanja se skupo plaćaju i njima obično mijenjate igrača koji je potrošio sve kredite, a vi ste ionako pod ogromnim pritiskom rezultata da ne smijete prokockati još jednu sezonu. Pitajte Josea Mourinha za Freda i Alexisa Sancheza, pitajte Antonija Contea za Alvara Moratu, Louisa Van Gaala za Di Mariju i Radamela Falcaa, Ronalda Koemana za Gylfija Sigurdssona, Slavišu Jokanovića i Claudija Ranierija za pola postave Fulhama... Ali Jürgen Klopp s Virgilom van Dijkom nije promašio.

Više je razloga zašto promašiti ne smijete. Prvi je dovoljan - novac. Previše je novca u igri da biste imali pravo na pogrešne poteze. Previše se ulaže, zato je i cijena neuspjeha velika.

Klopp je bježao od takvih transfera, ali je znao kakvu zvijer dovodi

Takva pravila posebno važe za Premiership, najimućniju ligu na svijetu, u kojoj ništa jeftino ne možete dovesti. Kad krenete po igrača, a igrate Premiership, cijene tako lako skoče. Svi znaju da od vas mogu izvući najviše. No prave bombe pucaju tek kada klub iz Premiershipa kupuje od kluba iz Premiershipa. Tu nema granica. A kada već platite skupo, nitko vam ne daje duže rokove, vrijeme za opravdanje uloženih sredstava tako brzo curi.

Southampton je "namirisao" novac kada je Liverpool krenuo po Virgila van Dijka. Bilo je očigledno da Redsima strašno nedostaje stoper svjetske klase. Bio je to posljednji dio slagalice Jürgena Kloppa koji je nedostajao da krene juriš na najveće trofeje, pa je svaki klub kojem se Liverpool javio sa željom da kupi stopera mogao "lupati" cifre kakve je htio. Liverpool je iznad svih želio samo Virgila.

Saga koja je trajala od ljeta 2017. godine do siječnja 2018. zapečaćena je rekordnim iznosom za obrambenog igrača - Van Dijk je na Anfield sletio za 84,6 milijuna eura. Njegov dolazak nagovještavao je odlazak Liverpoolove obrane s komičnih videozapisa, nagovještavao je defenzivne kornere i prekide u kojima Redsi ne moraju čupati kosu i grickati nokte. I brojati nove primljene golove.

Ipak, ključna stvar je to što je taj transfer značio da Kloppu ponestaju izgovori za nove eventualne neuspjehe. Njemački stručnjak je samo godinu i pol dana ranije transfer Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United prokomentirao tako da on ne bi dao toliki iznos za igrača jer "sve može ispariti kroz dimnjak", posebno u slučaju ozljede. "I kada bih imao takav novac, radio bih drugačije", govorio je Klopp. Van Dijkov dolazak, u tom trenutku, nije sličio ni na što drugo nego na Pogbin transfer. Nosio je jednaku dozu rizika.

Svaki cent se već isplatio

Samo, za razliku od Manchester Uniteda, koji je pored 105 milijuna za Pogbu valjda morao redovito plaćati i njegove frizure te se pitati kad će Francuz na terenu pokazati zašto toliko vrijedi, Klopp i Liverpool nisu promašili. Njima se svaki cent već isplatio. Ne postoji igrač koji je u posljednje vrijeme toliko unaprijedio klub u koji dolazi kao što je to učinio Virgil van Dijk.

Leteći Nizozemac je doktorskim predstavama zasluženo ponio epitet najboljeg igrača lige u ovoj sezoni, unatoč tome što je stoper u momčadi koja igra napadački nogomet. Zapravo, u sezoni u kojoj Manchester City i Liverpool vode nezapamćenu, ludu i bolesnu utrku za prvo mjesto, kada osvajaju bodove kao na traci i redovito pune mreže protivnicima, titulu najboljeg igrača lige bez ikakvih protivljenja odnosi - stoper. Zamislite onda koliko je VVD sjajan.

O Van Dijku se mnogo toga može napisati. Riječ je o igraču - u Premiershipu redovito čitamo takve priče, sjetite se N'Goloa Kantea i Riyada Mahreza - koji nije plijenio toliku pozornost ni u ranim dvadesetima. Riječ je o igraču koji je strpljivo gradio put k najvećoj pozornici i najvećim trofejima, koji je tek nekad u 25. godini počeo dobivati mjesta u rečenicama koje ga spajaju s velikim transferima i velikim dometima.

Kao tinejdžer prao je tanjure za 350 eura

I povrh svega, govorimo o čovjeku, kompletnom karakteru koji zna što je život, govorimo o intelektu čije vas riječi neće umrtviti, jer Van Dijk ne spada u onu najbrojniju skupinu nogometaša koji ponavljaju jedne te iste rečenice. U životu nije išao lakšim putem pa je na vrijeme shvatio da ga slava i novac neće promijeniti i da ga zelena trava na Anfieldu neće nimalo preplašiti, da će se igrajući na njoj osjećati mirno i spokojno kao onda kada je kao 16-godišnjak prao tanjure za mjesečnu plaću od 350 eura.

Van Dijk po stilu igre nije stoper kakve već nismo viđali - visok, brz, snažan, odličan u zračnim duelima, odličan u igri s loptom... Kompletan stoper kakvih je nogomet već vidio, barem je nizozemski nogomet poznat kao onaj koji svoje igrače tehnički dotjeruje neovisno o tome koju poziciju igraju. No ono što Van Dijka dijeli od svih ostalih je nevjerojatna mirnoća uz koju sprječava bilo kakvu opasnost pred svojim golom. Nevjerojatno je da vam ni statistike neće otkriti mnogo o njemu, nedavno je izašao onaj čudni podatak da je Shkodran Mustafi skupio više presječenih lopti i dobivenih duela od Van Dijka, ali je svima jasno da je Nizozemac taj koji "vedri i oblači" obranom Redsa, da je to igrač kojeg ne viđate da trči za igračem.

Najzanimljivije od svega je to što Van Dijk nije igrač koji ulazi u svađe, koji igra grubo, koji mnogo faulira. Nekada steknete dojam da ne dodiruje protivnika kada mu oduzima loptu. Njegovi potezi djeluju poput anestezije - nema bolova za protivnika, ali nema ni prolaza. Zapanjujuće zvuči podatak da Van Dijka nitko nije predriblao u ovoj sezoni Premiershipa. 

Inteligencija s kojom čita namjere protivničkih timova je nešto što ne možete naučiti. On spriječi toliko napada samo pravovremenim postavljanjem i dolaskom na pravo mjesto u pravo vrijeme.

Liverpool je u sezoni prije njegova dolaska u 38 kola primio čak 42 gola u Premiershipu, a u 23 kola tijekom prošle sezone do njegovog dolaska primio je 28 golova. Do kraja sezone, odnosno od njegova prvog nastupa u ligi, u 15 kola primio je još samo 10. Ove sezone u 35 kola Redsi su primili najmanje golova u ligi, samo 20, i ubilježili samo jedan poraz, i to u gostima od Manchester Cityja (2:1).

Samo te brojke pokazuju drastičnu razliku koju je načinio dolazak Van Dijka, ali one nisu dovoljne da se objasni što on znači za Redse. Jürgen Klopp je trener koji je svijetu nogometa donio "gegenpressing", odnosno Klopp je taj nakon kojeg je taj stil igre postao poznat. Osim tog gegenpressinga - presinga po izgubljenoj lopti - Kloppovi timovi ionako vole igrati visoko, dakle ne samo zato što im gegenpressing to nalaže. Kloppove momčadi ne moraju izgubiti loptu da bi izašle visoko. A nisu ni samo situacije u igri bez lopte one u kojima kreću prema naprijed. Redsi, kao nekoć i Dortmund, ne libe se graditi dulje napade i u završnicu dolaziti s velikim brojem igrača. Takva igra nemoguća je ako obrana ne može podnijeti stalne izlaske i povratke, stalnu borbu s protivnicima dok iza sebe ima minimalno 40 metara praznog prostora.

Doktorski rad protiv Bayerna

Dolaskom Van Dijka stil igre koji Klopp unosi u Redse doživio je svoj procvat. Redsi su konačno dobili čovjeka koji je upotpunio sve ono što Klopp želi. Istina, ogromne zasluge u ovom Liverpoolu, kad već govorimo o kompletiranju igračke slagalice, ima i Alisson Becker, sjajni golman koji je u ovoj sezoni Premiershipa čak 20 utakmica završio bez primljenoga gola. Ipak, ni Alisson ne bi imao takve brojke da ispred sebe nije imao čovjeka koji zna kada povući obranu nazad, kada joj reći da izađe i napravi ofsajd-zamku, čovjeka koji zna poslati dugu loptu i izbaciti nekog od brzonogih krila, čovjeka koji može dobiti svakog na svijetu u zračnom duelu i koji je u ovoj sezoni jednostavno nesavladiv u driblinzima jedan na jedan.

Najbolji dokaz, na neki način i doktorski rad Van Dijkova utjecaja na Redse, uzvrat je Lige prvaka protiv Bayerna kada su Redsi slavili 3:1 u gostima te uz 0:0 iz prve utakmice prošli dalje. Tada je Van Dijk poslao onu dugu loptu za Manea koji postiže gol za 1:0, a onda je i sam zabio za 2:1 kada se lomila utakmica. Gol je postigao glavom nakon ubačaja iz kornera, a s njim u duelu borili su se Javi Martinez i Mats Hummels. Martinez je završio na zemlji, Hummels je jedva ostao na nogama. Valjda ste svjesni što znači tako fizički nadjačati igrače poput Martineza i Hummelsa. Da rezimiramo, ta duga lopta koja je letjela barem 50 metara i taj skok, zajedno s fenomenalnom igrom u obrani, pokazali su zašto Van Dijk vrijedi skoro 90 milijuna eura. I zašto se isplatio. Teško se sjetiti, teško je pronaći jedan meč u kojem je odigrao loše otkako je došao na Anfield.

Prava je šteta ako Van Dijk s Redsima u ovoj sezoni ne osvoji barem jedan trofej, a bore se za dva - Ligu prvaka i Premiership. Šteta, jer ono što Redsi nude obično je dovoljno za osvajanje velikog trofeja, ali kada u Premiershipu pored vas trči Manchester City, onda vam ni klupski rekord po broju osvojenih bodova u ligi nekada ne bude dovoljan. Redsi nikada u svojoj povijesti nisu skupili bodova koliko ih imaju trenutačno u Premiershipu, ali dva kola prije kraja imaju bod manje od Cityja. U Ligi prvaka nasuprot njih stoji Barcelona s Messijem. Van Dijk krupnim koracima korača k jednom od svojih ciljeva, a to je da postane legenda Liverpoola, a pomogne li mu da osvoji neki od ovih dvaju trofeja, taj će proces samo ubrzati.

Pročitajte više