Fantastični Payet opet potvrdio da je više od "pola Bilićeve momčadi"

Foto: Guliver Images/Getty Images

BILIĆEVI Hammersi u 20. kolu prvenstva pobijedili su 3:1 kod Bournemoutha. Treće uzastopno slavlje u prvenstvenoj utakmici je dvostruko vrijedno, jer njime su se (u kombinaciji s Manchesterovom ispuštenom pobjedom kod Newcastlea) popeli na peto mjesto, ali i izjednačili klupski rekord od osam uzastopnih utakmica bez poraza u Premier League.

Dvoboj momčadi u formi i mladih hit-trenera

West Ham je do pobjede došao kod protivnika koji je također bio u dobroj formi; skromna momčad, koja je ljetos po prvi put u klupskoj povijesti ušla u prvu ligu, do ove utakmice je u posljednjih osam susreta zablježila samo jedan poraz i to protiv vodećeg Arsenala.

Bio je ovo i meč dva mlada hit-trenera u Engleskoj, jer oba vode bivši braniči klubova kojima su sada menadžeri, ali dok je Bilić za Hammerse nastupao tek jednu godinu, Eddie Howe u Bournemouthu je igrao čak 11 godina, a trener kluba je već četiri tijekom kojih ih je vodio od četvrte do prve lige. Također, Howe je devet godina mlađi od Bilića, tek mu je 38.

Čovjek zvan "Pola West Hama"

Ali, dok se njih dvojica vrijedni isticanja u najavi, nakon utakmice treba podcrtati druga dva imena:

Dimitri Payet nosio je West Ham, koji je bez njega ono što je pokazao dok ga nije bilo: Momčad za devet bodova u osam utakmica. Kod Bournemoutha nastupio je u prvoj momčadi po prvi put nakon 7. studenog, kada je na susretu s Evertonom teško ozlijedio gležanj i kao dok ga nije bilo, tako se i na ovoj utakmici u kojoj se vratio pokazuje da je više od "pola momčadi" Slavena Bilića.

Što se tiče kreativnog i ofenzivnog segmenta igre West Hama, postopak ovisnosti Hammersa o Payetu te njegove vrijednosti i značaja za momčad još i raste, jer pogledajmo samo ovo: S njim u sastavu West Ham postiže 2 gola po prvenstvenoj utakmici, dok je bez njega prosjek 0.7 zgoditaka po meču.

Večeras je u prvom poluvremenu loši, nepovezani West Ham, bez agresije, s nepostojećim veznim redom i rupetinom na lijevom boku, gubio 0:1 (a trebao je i uvjerljivije) i imao tek jednog raspoloženog igrača - Payeta. Tada je gost zaprijetio tek dva puta: priliku za Jelavića namjestio je Payet, dok je najveću šansu za Hammerse u tom dijelu, koju je Boruc spasio sjajnom obranom, imao također Payet. 

Nastavak donosi dominaciju West Hama, ali točnije je reći Dimitrija Payeta, jer u 66. minuti on je iz slobodnog udarca velemajstorski postigao gol tako što je prebacio živi zid, a lopta je prije ulaska u mrežu liznula prečku. Deset minuta kasnije, svaka čast strijelcu Eneru Valenciji, ali i kod ovog gola sve je napravio Payet; na desnoj strani prošao je tri čuvara, lijepo ubacio na peterac, gdje usamljeni strijelac zakucava u mrežu.

Atkinson je s dvije velike greške na štetu Bournemoutha izravno utjecao na rezultat, odnosno pobjedu West Hama

Drugi čovjek koji je obilježio utakmicu, ali negativno, sudac je Martin Atkinson. Iza njega je 11 godina karijere u Premier League i 10 u međunarodnom nogometu, ali i lijep niz skandala i teških pogrešaka koje je putem napravio. Tom stazom nastavio je i na večerašnjoj utakmici i s dvije velike greške na štetu Bournemoutha izravno je utjecao na rezultat, odnosno pobjedu West Hama.

U 65. minuti Antonio je prilično oštrim startom prekinuo napad domaćina, što Atkinson nije kaznio prekršajem, a trebao je. Akcija se nastavila tako da je isti igrač West Hama donio loptu sve do pred kazneni prostor gostiju, gdje ga Smith faulira i Atkinson sada dosuđuje prekršaj za momčad u napadu, igrača koji je faul napravio kažnjava žutim kartonom, nakon čega Payet zabija onaj prekrasan gol iz slobodnjaka za West Hamov povratak u meč. 

Deset minuta kasnije Valencia bez kontroverzi donosi preokret i prednost gostima, ali pet minuta poslije drugog i vodećeg gola West Hama, te pet minuta prije što će gosti zabiti za konačnih 1:3, u 81. minuti Stanislasov udarac na gol West Hama branič Hammersa Ogbonna u kaznenom prostoru zaustavlja rukom, točnije dlanom, ali Atkinson opet ne sudi ništa. Pustimo "naputke FIFA-e", zdrav razum nalaže da je udarac zaustavljen podlakticom odmaknutom od tijela itekako vrijedan penala. Nikad nećemo doznati što bi bilo da je Atkinson prije prvog gola West Hama sudio faul za domaće i da je kod 1:2 Bournemouthu dosudio penal, ali znamo što je bilo nakon što je oba puta ostao nijem - West Ham je uvjerljivo pobijedio.

Tragičar utakmice: Bournemouth ga kupio za 10 milijuna funti, a on promašio dva gola

Konačno, tragičar utakmice. Ova titula ipak ne pripada Atkinsonu, nego Beniku Afobeu, napadaču domaćih koji je imao premijeru za Bournemouth samo dva dana nakon što je kupljen za klupski rekordnih 10 milijuna funti. Jer utakmicu je odigrao kao napadač od 10 funti i kod vodstva njegove momčadi 1:0 neobjašnjivo propustio dvije velike prilike. Prvo je u 20. minuti usamljen pred golom promašio nepromašivo glavom s pet metara, da bi desetak minuta kasnije ponovio isto, ali nogom. Stanislas ga je krasno poslužio proigravanjem kroz obranu gostiju i poslao ga samog pred West Hamov gol. Egzekucija se činila neminovnom, ali Afobe se jednostavno prepao prilike i stao, pa je Adrian lako uzeo loptu. Nevjerojatna kukavička reakcija golgetera koji se očito prestrašio, ne samo obje prilike koje je večeras morao zabiti, nego i cijene koja je za njega plaćena. Ovakvi njegovi promašaji jednostavno su zaslužili kaznu, odnosno pobjedu West Hama.

Sastavi:

Bournemouth
 
Boruc; Smith, Francis, Cook, Daniels - Surman - Ritchie, Gosling, Arter, Stanislas - Afobe
 
West Ham
 
Adrian; Tomkins, Collins, Ogbonna, Cresswell - Noble, Obiang, Antonio, Payet, Valencia - Carroll.

 

Pročitajte više