CHELSEA, ČUVAJ SE Pochettinovi frajeri jedina su konkurencija Conteu, no njihovo vrijeme tek dolazi

Foto: Getty Images/Guliver Image

ANTONIO Conte je 15-ak minuta prije kraja utakmice s Manchester Cityjem, dok je njegova momčad vodila 2:1, otišao do svojih pomoćnika i pitao kako stoji Tottenham.

Kad je saznao da je Pochettinova momčad spektakularno preokrenula u Swanseaju i pobijedila 3:1, okrenuo se natrag prema terenu s tužnim izrazom lica, kao da i sam ne vjeruje što je čuo.


Jer, koliko god Chelsea bio briljantan ove godine i koliko god je sedam bodova osam kola prije kraja prvenstva jako puno, Conte jako dobro zna da se vrlo lako sve može zakomplicirati.

Uostalom, da je nekoliko trenutaka kasnije John Stones zabio čisti zicer za 2:2, eto Spursa na pet bodova, a Chelsea za 10 dana gostuje na Old Traffordu.

Chelsea pada u formi, Spursi se dižu

Da stvar bude bolja, Chelsea vidno pada u formi, a Spursi su sve bolji i bolji. Kraj Cityja, Liverpoola, Uniteda i Arsenala, upravo je Tottenham jedina momčad koja je još u igri za naslov prvaka.

"Ako ćemo do kraja igrati ovako kao protiv Swanseaja, ništa nije nemoguće. Moramo nastaviti pobjeđivati i nadati se kiksu vodećih. Ne odustajemo", rekao je Tottenhamov trener Mauricio Pochettino nakon velike pobjede u Swanseaju 3:1.

Nakon godina lutanja s trenerima, Tottenham je, čini se, napokon našao pravog čovjeka koji od Spursa polako, ali sigurno radi veliku momčad.


Kad je došao u klub 2014. godine, sljedeće sezone ušao je u finale Liga kupa, sezonu je završio na petom mjestu, no, što je puno važnije, stvorio je kostur ovog novog Tottenhama.


Iz akademije je u prvu momčad progurao nekoliko igrača. Priliku je dao Harryju Kaneu ispred Roberta Soldada, a za sitniš je iz MK Donsa i Sportinga doveo Delea Allija i Erica Diera.

Dogodine je očistio svlačionicu od Soldada, Townsenda i sličnih likova, doveo je Heung-mina Sona i Tobyja Alderweirelda te je do pred sam kraj prvenstva jedini pratio Leicester prije nego što je kiksao zadnje četiri utakmice.

No, to je sve proces stvaranja i odrastanja momčadi. Ne može se preko noći stvoriti momčad, a pogotovo ne u Premiershipu. Pochettinov Tottenham je najmlađa momčad u ligi s prosjekom starosti 25,2 godine. Chelseajev prosjek je 26,2, Cityjev 28,5, Unitedov 26,9, a Arsenalov 27,1 godinu.

Tottenham je najmlađa momčad u ligi

Osim toga, Tottenhamovi glavni igrači su u najboljim godinama ili tek dolaze. Stoperi Verthongen i Alderweireld imaju 29 i 28 godina. Sjajni Kyle Walker ima tek 26, Dele Alli će za par dana napuniti 21, Korejac Son ima 24, a Harry Kane tek 23 godine.


Pochettino tjera svoje igrače u visoki presing. Prednja Tottenhamova linija terorizira protivničke obrane, tjera ih na pogreške, a argentinski trener usadio im je nikad-nema-predaje mentalitet.

"Otkud mi ideja za takvu igru? Sve ovisi o tome kakav si čovjek. Na terenu se vidi kakva si osoba. Ako si hrabar u životu, onda se ne možeš drukčije ponašati na terenu. Ja ne znam drukčije igrati nego samo hrabro. To je moja filozofija. volim biti hrabar i volim kad su moji igrači hrabri", rekao je nedavno Mauricio Pochettino.

Tottenham ove sezone ima najbolju obranu lige sa samo 22 primljena gola, a napad je zabio šest golova manje od Liverpoola, dva od Chelseaja i jedan od Arsenala. Da nije bilo nevjerojatnog Chelseajeva niza od 13 pobjeda zaredom, tko zna kako bi izgledala tablica Premiershipa. No, što bi bilo kad bi bilo - to ionako nije tema ove priče.


Ne bude li senzacionalnih prodaja najboljih igrača, za što klub i Pochettino nemaju previše razloga, Spursi će nakon ove sezone sigurno biti zreli za velike stvari. Kane, Alli, Dier i ekipa prošli su proces odrastanja, naučili su pobjeđivati i, uostalom, izgubili su samo jednu utakmicu od prosinca prošle godine.

U sljedeća dva kola kod kuće igraju protiv Watforda i Bournemoutha, a onda idu u goste Crystal Palaceu. Chelsea, koji ne igra tako dobro kao prije dva mjeseca, ide u goste Bournemouthu, Unitedu, a onda igra kod kuće protiv Southamptona.

Posklizne li se Conte na Old Traffordu, vesela družina s White Hart Lanea, koja je dobila pet utakmica zaredom, imat će puno toga za reći do kraja sezone. Možda na kraju neće biti prvaci, no uskoro bi mogli promijeniti odnose snaga u Premiershipu.

Pročitajte više