hrvatski nogometaši

France Football: Ono što je te noći napravio Hrvat je apsolutno nevjerojatno

Foto: Gulliver / Getty Images

NAJUGLEDNIJI nogometni magazin na svijetu, koji dodjeljuje Zlatnu loptu, izabrao je 50 najljepših golova u povijesti Lige prvaka.

France Football si je zadao velik i težak zadatak jer u 28 godina najjačeg nogometnog natjecanja na svijetu bilo je na desetke krasnih golova.

Odbrojavajući od 50. mjesta na niže došao je do osmog mjesta, a tamo je remek-djelo Marija Mandžukića u finalu Lige prvaka 2017.

"Početak utakmice za naslov prvaka Europe koju su u Cardiffu igrali Real i Juventus bio je sjajan. Igralo se obostrano otvoreno i u visokom tempu. Bilo je jasno da će ovo finale Lige prvaka biti za pamćenje, jedno od najboljih i najatraktivnijih. Cristiano Ronaldo je golom za vodstvo Reala u 20. minuti dodatno podigao ljestvicu, ali što tek reći za ono što je slijedilo sedam minuta kasnije...", podsjeća France Football i zatim opisuje krasnu akciju Juventusa koja će biti okončana nezaboravnim golom:

"Bonucci, udaljen 40 metara od gola i na desnoj strani, šalje preciznu dijagonalu na lijevi bok, gdje utrčava Alex Sandro te iz prve lijepo centrira pred gol. Tamo jednako atraktivno loptu prsima štopa Higuain, pa je okružen suparnicima, bez da padne na pod, desnicom prosljeđuje do Marija Mandžukića. 

Hrvat tada na desetak metara iskosa s lijeve strane izvodi nešto žonglerski vješto i velemajstorski precizno. Usprkos tome što mu Dani Carvajal visi za vratom, Mandžukić loptu prima prsima, akrobatski se baca na leđa i u padu desnicom lobuje Keylora Navasa pogađajući njegovu suprotnu malu mrežicu. Apsolutno nevjerojatan gol."

Mandžukićev Juventus na kraju je izgubio 4:1 i Real je uzeo europski naslov, ali iz ovog finala Lige prvaka najviše se pamti jedina golčina koju je za poraženu momčad postigao Mario Mandžukić.

UEFA je njegovo remek-djelo proglasila golom sezone 2016./17., a France Football ga je sada postavio ispred golčina Henryja, Juninha, Messija, Inieste, Lamparda, Drogbe, Savićevića, Ziyecha, Ronaldinha...

Na popisu najljepših golova u povijesti Lige prvaka je još jedan zgoditak hrvatskog nogometaša. "Topovski gol koji je Topnicima zabio Ivan Perišić", kako piše France Football za gol koji je protiv Arsenala postigao kao igrač Borussije Dortmund.  

Pročitajte više