HRVATSKA OSTAJE BEZ DVA KLUBA U LIGI PRVAKA Dinamo sam brani nalet Nizozemaca, Grka i Austrijanaca

Grafika: Index

DRAME u Salzburgu i Splitu zaključile su ljetnu kalvariju hrvatskih klubova u euro-pretkolima, pa tim povodom povlačimo crtu pod hrvatski nacionalni koeficijent. Usprkos plasmanu Dinama u Ligu prvaka, situacija na UEFA-inoj tablici izgleda puno lošije za hrvatske klubove nego prije tri tjedna, kada smo je posljednji put rezimirali, ali i upozoravali na ovakav rasplet.

Hrvatska, čija su četiri predstavnika u prednatjecanja za euro-kupove krenula sa 17. pozicije na spomenutoj ljestvici koefcijenata, nakon prvih utakmica 3. pretkola držala je želju cijele europske nogometne srednje klase - 15. mjesto UEFA-ine tablice, koje donosi dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka. 
 
Nakon što su na uzvratnim utakmicama 3. pretkola Dinamo, Hajduk i Lokomotiva pobijedili, a Rijeka remizirala, Hrvatska je preskočila Grčku i držala 14. mjesto na UEFA-inoj tablici, koje također jamči dva kluba u Ligi prvaka. Međutim, kako smo tada naglasili: ALI i to "ali" s razlogom pišemo velikim slovima, to mjesto ili barem 15., tek treba sačuvati pred naletima konkurenata: Grčke, Austrije, Rumunjske i Danske.
 
Hrvatska se nakon iduće, točnije posljednje uvodne runde pred natjecanje u skupinama Lige prvaka i Europa Lige, popela za još jednom mjesto i sada je već 13. I kako joj onda, s obzirom da ima čak dva mjesta fore, prijeti potonuće, odnosno povratak među saveze koji daju jedan klub u kvalifikacije za LP i tri u kvalifikacije za EL?
 
Naravno, Hrvatska ne može "ostati" bez nečeg što formalno ni nema, a to su dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali činjenica je da su apetiti navijača porasli nakon sjajnih rezultata svih hrvatskih klubova u pretkolima osim Rijeke, ali i ona je ispala od Istanbula bez poraza, pa se krenulo u računanje. Ali, napominjali smo kako se pri tome treba uzeti u obzir i ceh koji će naplatiti krčmari, koji su na kraju bili belgijski i izraelski.
 
U prijašnjim tekstovima objašnjavali smo kako Hrvatska može dosegnuti veliki cilj ulaska u europsku nogometnu višu srednju klasu, odnosno da je na korak od davanja dva kluba u kvalifkacije za LP. Ali i napominali da ima još do tog podviga, točnije "kako bi Hrvatska to doista i uzela, potrebna su joj dva kluba koja će izboriti skupinu europskih natjecanja, a za sada ima jednog, Dinamo."
 
Problem i ujedno odgovor na pitanje postavljeno dva pasusa iznad je: Na samo Dinamu u Europi je i ostala, dok su tri ostala kluba ispala u play-offovima. I na tu crnu, ali vrlo realnu i izglednu mogućnost upozoravali smo još ranije, krajem srpnja, kada je medijska i navijačka euforija zbog rasturanja hrvatskih klubova u pretkolima bila na vrhuncu.
 
Od tri hrvatska kluba koji su ušli u doigravanja za LP i EL (Dinamo, Hajduk, Lokomotiva) i koji su donedavno imali još jako puno zajamčenih europskih utakmica ove sezone, čak 12, kako bi ojačali hrvatski status i koeficijent (jer Dinamo bi ispadanjem od Salzburga otišao u skupinu EL), jesen u Europi dočekat će samo Dinamo, koji u grupi LP ima zagarantiranih šest utakmica. 
 
Ali protiv Juventusa, Seville i Lyona, pa s obzirom na kvalitetu aktualne momčadi hrvatskog prvaka, način na koji se provukao u Ligu prvaka i rasprodaju ključnih igrača, nismo osobiti optimisti po pitanju daljenjeg Dinamovog doprinosa hrvatskom koeficijentu u Europi.
 
Dinamo, koji je plasmanom u skupinu LP dobio četiri bonus boda, u skupinama se dakle sam bori za Hrvatsku i njeno barem 15. mjesto na tablici koeficijenata i svaki bod koji osvoji u grupi dijeli se na četiri, jer toliko je hrvatskih klubova ove sezone počelo nastup u Europi. Napominjemo da se u pretkolima pobjeda premira s jednim bodom, remi s pola boda, dok se u skupinama euro-kupova bodovi udvostručavaju, pa pobjeda vrijedi dva boda, a neodlučeno jedan. 
 
Pri tome je Dinamo izložen napadima daleko nadmoćnijeg neprijatelja, jer sam brani 25.250, koliko iznosi koeficijent Hrvatske, dok Grčka, koja je na 14. mjestu tablice i s koeficijentom 24.100, jako blizu Hrvatskoj, ima tri predstavnika u skupinama euro-kupova. 
 
Neznatno udaljenija od Grčke je Nizozemska, na 15. mjestu s koeficijentom 24.063, ali sa čak četiri kluba preostala u euro-kupovima. Jedina dobra vijest vezana uz Grke i Nizozemce je da se sve što njihovi klubovi osvoje u skupinama LP i EL, dijeli na pet, koliko je njihovih klubova počelo natjecanje ovog ljeta.
 
Ako je i preteknu ove dvije zemlje, Hrvatska i dalje ostaje na 15. mjestu. Njega brani pred Rumunjskom, koja ima koeficijent 21.950 i dva kluba u skupinama Europa Lige. Nije velika prijetnja, ne samo zbog hrvatske prednosti i slabe kvalitete rumunjskih klubova, nego i zato što Rumunji plijen dijele na pet.
 
I tako dolazimo do Austrije, najveće prijetnje nastojanjima Hrvatske da bude među prvih 15. Ovaj rival ima nacionalni koeficijent 21.850, ali i čak tri kluba u skupinama Europa Lige. Njihov ulov dijeli se na četiri. Austrijancima bi za pretjecanje Hrvata i guranje naših klubova ispod crte, najverojatnije bilo dovoljno 14 bodova, što je sedam pobjeda u skupinama EL ili pet po klubu. Itekako dostižno, posebno jer ponavljamo, Dinamo u Ligi prvaka ima iznimno teške protivnike. U skupini Europa Lige dobivaju se dva bonus boda za plasman u skupinu, ali samo ako se jednako toliko ne osvoji u šest utakmica skupine, pa ako Austrijanci i podbace na terenu, tu su bonus bodovi. 
 
Moramo spomenuti još i Dansku na 18. mjestu s koeficijentom 21.000, čiji ljetni nastup u pretkolima podsjeća na predstavnike Hrvatske. Sjajno su krenuli, ali skupine dočekuje samo jedan od četiri kluba. Kobenhaven je ždrijeb smjestio u prilično laku skupinu LP (Leicester, Porto, Club Brugge) i nije bez prilike proći je, čime bi dobio čak 5 bonus bodova i približio se Hrvatskoj.
 
Eto, situacija oko hrvatskog statusa na UEFA-inoj tablici koeficijenata prilično je lošija nego prije samo dva dana. Ali, kako smo pisali još u srpnju, najveći podbačaj u borbi za dva kluba u Ligi prvaka napravila je Rijeka. Dinamu se nema što prigovoriti, Hajduk je dao i postigao maksimum i teško da bi ovako skromna momčad uhvatila išta u skupini EL, dok je Lokomotiva dolaskom do play-offa EL napravila senzaciju. Rijeka, koja uz Dinamo ima najbolju momčad, prolaskom Istanbula bila bi nositelj u play-offu EL, a u grupi bi sigurno skupila više bodova nego Hajduk ili Lokomotiva.
 
Ali, osim Rijeke, puno veću sabotažu hrvatskim nastojanjima da ima dva kluba u LP, radi UEFA pod pritiskom bogatih klubova, koji prijete osnivanjem njihove Superlige, kako mjesta Romi ili Liverpoolu u Ligi prvaka ne bi uzimali Dinamo ili Ludogorec. U Nyonu ih pokušavaju zadovoljiti tako da najjačim ligama vrate veći broj izravnih sudionika LP. Pa bi tako prva četiri saveza imala po četiri kluba u LP, oni od 5. do 7. mjesta dva, savezi od 8. do 12. mjesta samo prvaka, dok bi se oni koji zauzimaju mjesta od 13. do 55. tukli kroz kvalifikacije. Tako bi sve ostalo kao i do sada, osim što bi se pet izravnih mjesta dalo za predstavnike četiri najjače lige; po jedno španjolskoj, engleskoj i njemačkoj, te dva talijanskoj. Ovako se želi izbjeći da u skupinu LP prolaze pobjednici parova Ludogorec - Viktorija ili Dundalk - Legia, a ne Roma - Porto ili Monaco - Villarreal. 
 
Hrvatske klubove to neće previše dirati. Ako uspiju zadržati 15. mjesto, viceprvak HNL-a neće u pretkola Lige prvaka, koja bi, budimo iskreni, ionako jako teško prošao, nego izravno u skupinu Europa Lige kojoj će se povećati nagradni fond ili u doigravanje za EL, kako bi UEFA dala utješnu nagradu europskoj nogometnoj sitneži.
 

Pročitajte više