Kako se u 20 godina kalio Euro: Od elitnog kluba osmorice do masovke s pola Europe

DONOSIMO pregled najzanimljivijih trenutaka posljednjih europskih prvenstava: od čudesnog trijumfa Nizozemske '88 u Njemačkoj, pobjede Danske '92 do još nevjerojatnije pobjede Grčke na proteklom Euru.

Prvi dio je posvećen svima koji se sjećaju da je nogometa bilo "prije Playstationa", kada su u završnici na finalnim turnirima i igrali samo najboljih osam, do preokreta na EP-u 1996, koje je bilo revolucionarno po tome što je novu Europu po prvi put predstavljalo čak 16 reprezentacija.

Isti broj nacionalnih momčadi se zadržao i za sljedeća tri EP-a, a trebao bi ostati i u budućnosti, iako iz sjedišta Uefe dolaze informacije po koje bi Euro mogao doživjeti ekspanziju broja sudionika.

Nizozemci šokirali nogometni svijet

Sve je 1988. u tada još Zapadnoj Njemačkoj bilo preodređeno za trijumf domaćina; dvije godine prije došli su do finala Svjetskog prvenstva, a uz već etablirane Matthausa, Brehmea, Voellera, Littbarskog promovirani su i tada mladi Klinsmann i Koehler.

Međutim, iznenađenja se nisu dogodila samo na prvenstvu: branitelj naslova, Platinijeva Francuska iz '84, se uopće nije plasirala.

Natjecanje je naravno i kraće trajalo - svega dva tjedna. U skupini A igrali su Zapadna Njemačka, Italija, Španjolska i Danska, a u skupini B SSSR, Nizozemska, Irska i Engleska.

Njemačka i Italija su sigurno preskočile prepreke u skupini na krilima Klinsmanna i Voellera, odnosno Viallija i Mancinija, a u drugoj grupi nisu prestajala iznenađenja od prvog meča u kojem je Irska savladala Englesku, a potop Gordog Albiona je nastavljen i u obje preostale utakmice u skupini.

SSSR je uvjerljivo (pobjedama nad Nizozemskom i Engleskom i remijem sa Irskom) osvojio prvo mjesto, a Oranje je nakon poraza od Sovjetskog saveza izborilo polufinale pobjedama protiv Engleske i Irske. Svjetskoj javnosti se tada hat trickom protiv Engleske predstavio Marco Van Basten.

Osveta Njemačkoj za 1974.

Hamburški trijumf nad Njemačkom u polufinalu Eura (2:1) cijeloj Nizozemskoj je došao kao satisfakcija za izgubljeno finale SP-a 14 godina prije u Muenchenu, posebno što je Nijemcima uzvrat za izgubljenu titulu svjetskih prvaka došao na njihovom terenu.

U drugom polufinalu Sovjeti su predvođeni Ukrajincima Litovčenkom, Protasovim i Mihailičenkom i Bjelorusom Alejnikovim savladali Talijane (2:0) sa Zengom, Baresijem, Bergomijem i Maldinijem, Ancelottijem, Gianninijem, koji su se uz spomenute Sampdorijine napadače činili momčad koja je bila predodređena za dvije godine osvojiti svjetski naslov.

Finale je dakle bilo repriza susreta u skupini između Nizozemske i SSSR-a, ali ovaj put su Rusi bez ključnog obrambenog igrača Olega Kuznjecova ostavili rupe za Gullita i Van Bastena koji su savladali tada najboljeg golmana svijeta Rinata Dasajeva.

Prvi gol je Gullit zabio glavom nakon loše postavljene ofsajd zamke, a drugi je opjevano Van Bastenovo remek djelo za koje nije potrebno trošiti riječi pa predlažemo da pogledate video.

Sovjeti su dobili potvrdu da su najveći luzeri u povijesti EP-a, (jer bilo im je to treće finale u povijesti koje su izgubili) u drugom dijelu kada je nizozemski čuvar mreže Hans Van Breukelen obranio kazneni udarac Igoru Belanovu.

Zanimljivo je kako smo zamalo ostali uskraćeni za Van Bastenove majstorije jer nevoljko je otišao na EP i tek na nagovor Johana Cryuffa je završio u ekipi Rinusa Michelsa.

Najveće slavlje u Nizozemskoj od kraja Drugog svjetskog rata

Zasluženi trijumf Nizozemske je bio prava bajka: nitko im nije davao šanse kad su se kvalificirali na završni turnir u Njemačkoj, a nakon osam crnih godina za zemlju čiji stil igre je 70-ih oduševljavao nogometne zaljubljenike na kraju su uzeli trofej.


Najbolji strijelci prvenstva:

5 Marco van Basten - Netherlands
2 Oleg Protassov - USSR
2 Rudi Völler - West Germany

Uefina momčad prvenstva:

Hans Van Breukelen
Giuseppe Bergomi
Ronald Koeman
Frank Rijkaard
Paolo Maldini
Giuseppe Giannini
Lothar Matthäus
Jan Wouters
Ruud Gullit
Gianluca Vialli
Marco van Basten

Euro 1992: Danci se vratili s ljetovanja i uzeli titulu

Ako je nizozemski trijumf iz '88 bio iznenađenje, što tek reći za turnir koji je četiri godine poslije odigran

Od hrvatskih igrača jedino Mario Stanić ostao lojalan Jugoslaviji

Reprezentacija Jugoslavije je suvereno okončala pohod u kvalifikacijskoj skupini sa Danskom (sa dvije pobjede nad njima, za onu u Kopenhagenu je strijelac bio i Robert Jarni), a izbornik Ivica Osim je konačno šansu u prvoj momčadi pružio hrvatskim "Čileancima" Šukeru, Bobanu i Jarniju (Prosinečki je još otprije igrao za "Plave") koji su mu se odužili odličnim igrama.

Početak rata u Hrvatskoj je označio njihov rastanak sa reprezentacijom Jugoslavije, koja je dalje nastavila sa igračima iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a zanimljivo i u hrvatskoj javnosti manje poznato je kako je Mario Stanić, tada mladi i efikasni napadač sarajevskog Željezničara, igrao za krnju Jugoslaviju sve do proljeća 1992.

Dok je u to vrijeme u većini Hrvatske (osim na bojištu oko Dubrovnika) vladalo varljivo primirje, Srbi su započeli rat u Bosni, što međunarodna zajednica više nije mogla tolerirati, pa su Srbiji i Crnoj Gori nametnute sankcije, koje su uključivale i sportske, a Uefa je "Jugoslaviju" o izbacivanju sa Eura obavijestila dok je reprezentacija bila na pripremama.

Umjesto njih, pozivnicu za prvenstvo, tek da popuni broj sudionika dobila je Danska, čiji igrači su krenuli na odmor, očekivajući kako će Euro pratiti na televiziji.

Poznato je da su na kraju bili senzacionalni prvaci Europe, a veličanstveni uspjeh je doista zapanjio sve, jer od sjajne danske momčadi iz 80-ih nije ostao nitko osim Johna Sivebaka, a reprezentacija se nije plasirala na SP u Italiji '90, kao ni na sljedeću svjetsku smotru u SAD-u dvije godine poslije trijumfalnog Eura.

Debitanti Švedska, Škotska i ZND

Upokojeni SSSR, koji je na prethodnom Euru došao na korak do naslova, sada je po prvi i posljednji put nastupao pod imenom Zajednica Neovisnih Država, a nakon propasti Sovjetskog saveza iz bilo kakvih zajedničkih asocijacija su istupile baltičke države, pa je smišljeno neutralno ime (pod kojim su sportaši nastupali i na Olimpijskim igrama u Barceloni).

Dalje idu Švedska i Danska, a ispadaju Francuska i Engleska!

U skupini A natjecali su se susjedne zemlje i veliki rivali, a iznenađenje su predstavljale odlične igre domaćina, koji je skinuo skalpove Engleske i Danske, dok je sa Francuskom igrao neodlučeno.

Posebno je za Švedsku blistao mladi napadač Thomas Brolin, koji je postigao dva od četiri gola njegove selekcije i ničim nije dao naslutiti da će za koju godinu biti debeli i skupi promašaj Leedsa.

Danci su se i iz skupine jedva provukli dalje: remizirali su sa očajnom Engleskom (jedan gol u tri utakmice), izgubili od domaćina i na kraju u pripetavanju sa Francuzima pobjedom izborili polufinale.

Tricolori su također razočarali i završili natjecanje sa dva boda. U vakuumu između Platinijeve i Henryjeve generacije Ginola i Cantona nisu sjajne igre iz klubova uspijevali pretočiti u nacionalni dres, a jedino je Jean Pierre Papin bio na razini visoke reputacije - postigao je oba francuska gola.

Nizozemci odmah istakli kandidaturu za obranu naslova

Oranje i Nijemci išli su dalje iz skupine B, ali su ZND i Škotska skupo prodali kožu.

Nizozemska se činila čak jačom nego četiri godine prije, a reprezentacija je željela isprati gorak okus sa SP-a u Italiji gdje je ispala u osmini finala od najvećih rivala Nijemaca.

Nakon što su golom mlade zvijezde Dennisa Bergkampa savladali Škotsku i bez golova odigrali sa ZND-om, u Gothenburgu im se nudila savršena prilika za osvetu: Nijemci su doista bili slabiji od Oranja, što se vidjelo po igri i rezultatu (3:1), a posebnu je satisfakciju doživio najbolji nizozemski igrač na turniru, Frank Rijkaard, koji je već u trećoj minuti pogodio za vodstvo i tako "poništio" isključenje sa susreta ove dvije reprezentacije na SP-u dvije godine ranije.

Nijemci su jedva izborili bod protiv Rusije, izjednačujućim pogotkom Haesslera u posljednjoj minuti, a u igri su ostali pobjedom nad Škotskom. Za daljnji plasman su drhtali jer su ovisili upravo o Škotima, koji su pobjedom (3:0) nad ZND-om Njemačkoj omogućili polufinale.

U dvije polufinalne utakmice čak devet golova

Euro 1992. se ne može podičiti visokim prosjekom golova po utakmici (2.13), ali su zato polufinalni mečevi nadoknadili propušteno.

Prvo polufinale je igrano na Rosundi, stadionu na kojem je Brazil 1958. osvojio SP, a Njemačkoj je prevagu nad Švedskom (3:2) donio Karl-Heinz Riedle sa dva pogotka u drugom poluvremenu, dok je gol za prvo vodstvo Njemačke zabio Thomas Haessler. Za Šveđane su poentirali Brolin iz kaznenog udarca i Andersson. Elf je vodio 2:0 i 3:1 i zasluženo otišao u finale.


Schmeichel od junaka prošlog Eura napravio tragičara

Prava drama je bila u drugom polufinalu (2:2) na Ulleviju: Danci su Larsenovim golovima dva puta vodili, ali je Nizozemska preko Bergkampa i Rijkaarda (četiri minute prije kraja) dva puta izjednačila.

Pri izvođenju jedanaesteraca, pogodili su svi osim Marca Van Bastena, kojem je najbolji vratar turnira, Peter Schmeichel, obranio udarac i Danska je bila u finalu!

"Danski Thuram" i tužni otac za pobjedu nad Nijemcima

Prvih 15 minuta finala u Goeteborgu Elf je trebao voditi sa barem tri gola razlike da nije bilo Schmeichela, koji je akrobacijama spašavao gol. U 18. minuti je Dance u vodstvo doveo veznjak John Jensen, kojem je to bio drugi gol u 48 nastupa za Dansku (i koji će u Arsenalu steći kultni status jer ma koliko puno se trudio i pucao, prvi gol je zabio nakon 98 odigranih utakmica).

Njemačku je dokrajčio još jedan igrač sredine terena, Kim Vilfort, koji je smogao snage za igranje nakon što je prije utakmice u bolnici posjetio kćer koja je bolovala od leukemije.

Najbolji strijelci Europskog prvenstva 1992:

3 gola Henrik Larsen, Karlheinz Riedle, Dennis Bergkamp, Tomas Brolin
2 gola Jean-Pierre Papin, Thomas Haessler, Frank Rijkaard, Jan Eriksson
 
Uefina momčad prvenstva:

Peter Schmeichel
Jocelyn Angloma
Laurent Blanc
Juergen Kohler
Andreas Brehme
Ruud Gullit
Stefan Effenberg
Thomas Haessler
Brian Laudrup
Dennis Bergkamp
Marco van Basten

Euro 1996: Njemačka pobjeda "Zlatnim golom" na prvenstvu siromašnom golovima

Zlobnici bi rekli: kakav je to Euro gdje u finalu pobjedi krajnje nespektakularna Njemačka i to golom nikog drugog nego Olivera Bierhoffa?

Hrvati će se pak uvijek pitati zašto je Ćiro kemijao sa sastavom protiv Portugala i propustio priliku da igramo sa Češkom u četvrtfinalu, a ne sa Njemačkom. Ne zbog toga što su Poborsky, Berger i Nedved bili gori od Klinsmanna, Sammera i Eilitsa, nego što Česima sudac sigurno ne bi onako besramno pomagao kao što je Šved Leif Sundell asistirao Nijemcima na Old Traffordu.

Prvi put 16 momčadi i prvi put u Engleskoj

No, krenimo ispočetka: Engleska je ushićeno čekala "povratak nogometa kući" jer se EP po prvi put igralo u zemlji gdje se nogomet počeo igrati. Uefa je "poduplani" broj zemalja koje su se natjecale u završnici objasnila potrebom, jer se više europskih momčadi natjecalo na Svjetskom nego na Europskom prvenstvu.

Iz skupine A su se plasirali Engleska (suvereno, sa dvije pobjede i jednim remijem) i Nizozemska (teško, da teže ne može). Škotska je imala jednak broj bodova kao i Oranje (četiri), istu gol razliku (-1), a međusobni susret im je završio 0:0. Nizozemci, koji nisu bili ni sjena njihovih reprezentacija sa protekla dva turnira, su išli dalje zbog toga što su postigli više zgoditaka (tri, dok su Škoti poentirali tek jednom). Švicarci su došli sudjelovati, iako su u prvoj utakmici na prepunom starom Wembleyu izborili veliki bod protiv Engleske.

Englezi su nakon toga na krilima Shearera i Gascoignea briljirali u skupini i uvjerljivo pobijedili ljute suparnike Škote (2:0), koji su im prije toga "oskvrnuli" Wembley i Nizozemce, koje su razbili 4:1 sa po dva pogotka Shearera i Sheringama.

Skupina B je bila zanimljivo složena: Francuska, Španjolska, Bugarska i Rumunjska. Upravo tako su bile plasirane na tablici skupine u kojoj je Francuska bila prva sa sedam bodova, Španjolska druga sa pet, a Bugarska treća sa četiri boda. Rumunjska je završila natjecanje s "nulom". Zanimljivo, Španjolsku je preko Bugarske gurnula Rumunjska, koja je u zadnjem kolu poražena od Furije.

Nijemci i Česi, budući finalisti, plasirali su se iz najteže skupine C, gdje su im u leđa gledali Italija i Rusija. Elf je glatko, sa sedam bodova prošao u četvrtfinale, a jedino nisu uspjeli dobiti Italiju.

Azzuri su imali isti broj bodova (četiri) kao i Česi, ali je presudio međusobni susret sa Česima, kojeg su kasniji finalisti dobili zgodicima Pavela Nedveda i Radeka Bejbla.

Konačno, u skupini D su prošli Portugal i Hrvatska. Asanovićeva lopta i Vlaovićev bijeg, Šukerov lob i Ćirine ćirolije sa izvođenjem B momčadi protiv Portugala još žive u sjećanju.

Danci nam sigurno dugo nisu mogli oprostiti tri gola u mreži i golova Šukera koje Schmichael i danas pamti. Hrvatski navijači će zauvijek pamtiti lob Šukera danskog vratara.

No, sljedeću utakmicu smo od Portugala primili tri komada jer je igrala B momčad i tako za protivnika u četvrtfinalu dobili Nijemce.

Poslije natjecanja po skupinama, Englezi su svladali Španjolsku na penale, Francuska na isti način prošla Nizozemce, dok su Česi minimalnim rezultatom prošli Portugalce. Hrvatska je, kako je već navedeno, ispala od Nijemaca. Drugi gol Elfa je jako kontroverzan jer je postignut nakon očitog prekršaja Sammer kojeg glavni arbitar nije sudio.

Polufinale je donijelo okršaj domaćina i Elfa koje je nakon 120 minuta završilo 1:1. Na lutriji jedanaesteraca Southgate je jedini promašio i bacio Engleze u očaj. Drugo polufinale je dobila Češka, Poborsky je bio jedini strijelac u pobjedi nad Portugalom.

U finalu na Wembleyu pred više od 76 tisuća ljudi, Češka je povela golom Bergera iz penala u 59. minuti. No uvođenje Bierhoffa u igru pokazalo se ravno dobitku na lotu za Nijemce jer se napadač prvo u 73.minuti izjednačio i osigurao produžetke. Nakon 13. minuta igre u prvom produžetku, ponovo je matirao Čehe i donio svojoj zemlji treći naslov prvaka Europe.


Najbolji strijelci Europskog prvenstva 1996:

5 golova Alan Shearer
3 gola Brian Laudrup, Davor Šuker, Hristo Stoičkov, Juergen Klinsmann

Uefina momčad prvenstva:

Andreas Koepke
Laurent Blanc
Marcel Desailly
Matthias Sammer
Paolo Maldini
Paul Gascoigne
Karel Poborsky
Dieter Eilts
Alan Shearer
Hristo Stoičkov
Davor Šuker

Euro 2000: Jedino veliko natjecanje bez Hrvatske

Okrugle 2000. godine bio je prvi put da su Euro organizirale dvije zemlje, Belgija i Nizozemska. Nama je to natjecanje ostalo u sjećanju po tome što se hrvatska reprezentacija nije plasirala na završni turnir, prvi i jedini put otkad je postala samostalna država. U kvalifikacijama smo završili kao treći u skupini nakon što smo remizirali u ključnoj utakmici protiv Jugoslavije.

Na Euru se najveće iznenađenje dogodilo u Skupini A u kojoj su dalje prošli Portugal i Rumunjska, dok su favorizirani Nijemci i Englezi spakirali kofere već nakon natjecanja po skupinama. U grupi B nisu prošle Belgijanci i Šveđani, koje su mnogi gledali kao pritajene favorite, a Turci i Talijani su išli dalje. U grupi D su igrali tri bivša europska prvaka: Nizozemska, Francuska i Danska, a četvrta momčad je bila Češka koja je nastala raspadom Čehoslovačke, zemlje koja je 1976. godine bila europski prvak.

U četvrtfinalu nije bilo većih iznenađenja, osim možda debakla Jugoslavije koje su Nizozemci pregazili 6:1, te Francuskog izbacivanja Španjolske; ekipe koja uvijek slovi za favorita turnira, ali sreća nikad nije na njihovoj strani.

U polufinalu, Francuzi su zlatnim golom Zinedinea Zidanea iz jedanaesterca izbacili Portugal koji je bio hit prvenstva i to ne samo zato što je u skupini svladao Njemačku 3:0. No, najbolji igrač turnira Zidane je iskoristio najstrožu kaznu nakon je pomoćni sudac sugerirao glavnom da dosudi igranje rukom u šesnaestercu Abela Xaviera. Tricolore su u finalu čekali Azzuri koji su se obračunali sa Nizozemcima.

Tulipanima ni domaći teren u Amsterdamu nije pomogao te su tako propustili veliku priliku uzeti naslov Europskog prvaka. U 120 minuta nije bilo golova, a promašajima s bijele točke F. de Boera, Stama i Bosvelta se nije moglo svladati Talijane.

Finale na stadionu Feyenoorda u Rotterdamu je također odlučeno zlatnim golom. Delvecchio se najbolje snašao u šesnaestercu Francuza i u 55. minuti doveo svoju momčad u veliku prednost. Talijani su bili prvaci do 90. minute jer je u posljednjoj minuti susreta Wiltord vratio stvari na početak. U 103. minuti susreta, Trezeguet je rasparao mrežu Tolda za 2:1 i veliko slavlje Francuza je moglo početi. To im je bio drugi naslov europskog prvaka, a dvije godine prije su postali i svjetski prvaci.

Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj je bilo jako efikasno, sa 2.74 gola po utakmici.

Najbolji strijelci Europskog prvenstva 2000.

5 golova Patrick Kluivert
5 golova Savo Milošević
4 gola  Nuno Gomes

Uefina momčad prvenstva:

Francesco Toldo
Laurent Blanc
Fabio Cannavaro
Paolo Maldini
Lilian Thuram
Patrick Viera
Zinedine Zidane
Luis Figo
Edgar Davids
Patrick Kluivert
Francesco Totti

Euro 2004: Grčka iznenadila nogometnu Europu

Na Euru 2004. godine postignut je najbrži pogodak svih europskih prvenstava u povijesti. Dmitri Kirichenko zabio je za ruskih 1:0 protiv Grčke već u drugoj minuti susreta. Euro 2004. godine održano je u Portugalu, a jednako kao i na prethodna dva prvenstva, 16 reprezentacija zaigralo je na turniru.

Tijekom turnira dogodilo se nekoliko velikih iznenađenja od kojih valja izdvojiti ispadanje nekoliko jakih nogometnih sila već nakon prve runde u skupinama - u četvrtfinale nisu se plasirale reprezentacije Njemačke, Italije i Španjolske. Veliku Francusku predvođenu Zinedineom Zidaneom izbacila je Grčka, dok su domaćini Portugalci redom izbacivali Španjolsku, Englesku i Nizozemsku.

Po prvi puta u povijesti finalna utakmica bila je repriza utakmice sa otvaranja Eura 2004. između Portugala i Grčke. Da situacija na Euru u Portugalu bude zanimljivija prvaci su postali Grci koji do tog turnira nisu zabilježili niti jedu pobjedu na europskim prvenstvima.

Euro 2004. započeo je domaćin Portugal porazom od čvrste momčadi Grčke (1:2) da bi već četiri dana kasnije Grčka osigurala novi bod neriješenim rezultatom protiv Španjolske (1:1) i otišla u četvrtfinale. Portugalci su prolazak u knock-out fazu osigurali tek pobjedom protiv susjeda Španjolske (1:0) u posljednjoj utakmici.

U skupini B nije bilo dvojbe tko prolazi prvu rundu jer nakon 0:0 protiv slabašne Švicarske svima je bilo jasno da Hrvatska nema tu snagu za prolazak. Nakon 3:0 protiv Švicarske i 4:2 protiv Hrvatske Englezi su kao druga momčad skupine prošli u drugi krug. Francuska je sa dvije pobjede i neriješenim rezultatom osigurala titulu najbolje u skupini B.

Hrvatska je pod izborničkom palicom Otta Barića u prvenstvo krenula vrlo loše sa neriješenim rezultatom protiv Švicarske. Nade za prolazak u četvrtfinale produžene su nakon neriješenog rezultat protiv Francuske kada je dobar nastup na Euru lijepim pogotkom iz voleja okrunio Dado Pršo, naš najbolji igrač turnira. U zadnjoj utakmici skupine Engleska se jednostavno morala pobijediti za prolazak dalje i u meč se krenulo vrlo žustru. U 5. minuti Hrvatska je povela pogotkom Nike Kovača i takav rezultat držala do samog kraja poluvremena kada je Scholes u 40. minuti izjednačio rezultat. U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Rooney je zabio za 2:1 i Hrvati su otišli sa negativnim skorom na odmor.

Drugo poluvrijeme također je počelo u znaku Hrvatske ali sudbinu nam je zapečatio Rooney još jednim pogotkom u 68. minuti. Tudor je u 73. minuti produžio nade Hrvatskoj zabivši za 2:3, ali ta nada nije dugo živjela jer je Lampard šest minuta kasnije zabio za konačnih 4:2.

Skupina C bila je sudbonosna za Italiju koja se sa jednom pobjedom i dva neodlučena rezultata nije uspjela plasirati u daljnji tijek natjecanja. Međutim, to je uspjelo Švedskoj i Danskoj. U "skupini smrti" šanse nije imala Latvija kojoj je ovo bio debi na Europskim prvenstvima. Ipak, zahvaljujući "maloj" Latviji Nijemci nisu prošli u četvrtfinale odigravši bijednih 0:0 što je omogućilo Češkoj i Nizozemskoj da prođu dalje.

U četvrtfinalu domaćin je nakon 2:2 i boljeg izvođenja jedanaesteraca (6:5) kući poslao veliku Englesku dok je dva dana kasnije isto učinila i Nizozemska nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Švedske (5:4). Grčka je izborila polufinale u utakmici protiv Francuske kada je Angelos Charisteas u 65. minuti glavom zabio jedini gol na utakmici nakon asistencije kapetana Zagorakisa. Dvama pogocima Milana Baroša i jednim Jana Kollera reprezentacija Češke poslala je Dansku nazad u Kopenhagen osiguravši sebi susret  protiv Grčke u polufinalu.

Polufinale je bilo dramatično; Portugal je prolaz u finale izborio nakon utakmice s Nizozemskom (2:1), ali ispalo je da će im se tamo pridružiti totalni autsajder sa početka prvenstva - Grčka je u 105. minuti susreta sa Češkom postigla pogodak i također otišla u finale.

Finale je bilo čvrsto. Lepršavu igru "europskih Brazilaca" uspješno su neutralizirali Grčki koji su jedva dolazili u poluprilike. Iznenađenje Eura 2004. je bilo potpuno kada je u 56. minuti Charisteas zabio glavom nakon kornera i kada su grci uspjeli zadržati vodstvo do kraja i postali europski prvaci.

Najbolji strijelci Europskog prvenstva 2004:

5 Milan Baroš - Češka
4 Ruud van Nistelrooy - Nizozemska
4 Wayne Rooney - Engleska

Uefina momčad prvenstva:

Petr Čech
Traianos Dellas
Ricardo Carvalho
Giourkas Seitaridis
Gianluca Zambrotta
Maniche
Pavel Nedved
Theodoros Zagorakis
Milan Baroš
Cristiano Ronaldo
Wayne Rooney

Zvonko Alač/Marko Pavić/Roman Jurić
Foto: AFP, Uefa, freewebs.com

Pročitajte više