Laporta traži odcjepljenje Katalonije

FC BARCELONA oduvijek je bila nacionalni simbol Katalonije, međutim njeni čelnici nisu nikad bili toliko eksplicitni kao u eri predsjednika Joana Laporte.

Na predavanju održanom u Francuskom institutu u Barceloni pod nazivom "Barca, više od kluba", Laporta je govorio o značaju svoje zemlje Katalonije.

"Kad sam u inozemstvu, kažem da je Katalonija zemlja između Španjolske i Francuske", dodao je.

Osvrnuo se i na nedavni incident na međunarodnom turniru za pionire, na kojemu su Barcini mališani odbili pojaviti se na terenu dok su organizatori puštali španjolsku himnu.

"Mi smo predložili organizatoru da svira himnu Barcelone i to po meni nije politikantstvo. Ono što možda jest politikantstvo je puštati himnu (španjolsku, op. a.) koja ovdje ne spada", napominje Laporta.

"Naš stav ne označava nikakvo nepoštovanje prema nijednoj državnoj himni, jer mi nismo tražili da se svira katalonska himna Els Segadors (Kosci). Organizatori su tražili polemiku da bi promovirali svoj turnir, jer ove godine nisu nastupili Manchester United i Real Madrid", smatra Laporta.

Podsjetimo, Katalonci su zaseban narod koji u španjolskim okvirima zauzima položaj sličan Sloveniji ili Hrvatskoj unutar Jugoslavije, s obzirom na veću blizinu Srednjoj Europi i na veću industrijaliziranost i radišnost stanovništva.

Barcelona je jedan od glavnih simbola katalonske državnosti, a Laporta svojim istupima kao da ističe kandidaturu da jednog dana postane predsjednik nezavisne katalonske države.

V.B./Totalsport
Foto:AFP

Pročitajte više