Nike potpisao ugovor sa 13-godišnjim nogometašem

IAKO ima tek 13 godina, Amerikanac ganskog porijekla Freddy Adu, već je označen kao buduća velika nogometna zvijezda.

Adu je, naime, potpisao sponzorski ugovor s tvornicom sportske odjeće Nikeom vrijedan između milijun i milijun i pol dolara.

Aduov agent Richard Motzkin nije potvrdio iznos ugovora, ali je izjavio kako se radi o "značajnoj sumi".

S obzirom na popularnost, pojedinačni ugovori nogometaša s Nikeom u SAD-u su vrlo rijetki, a pogotovo s tako visokim novčanim iznosom. Za usporedbu, najbolje plaćeni igrači u profesionalnoj ligi Major League Soccer godišnje zarađuju oko 250,000 dolara.

Adu je u SAD stigao kao osmogodišnjak, a američko državljanstvo je dobio u veljači ove godine. Inače, polaznik je Sportske akademije za mlađe od 17 godina u Bradentonu na Floridi, te je u dosadašnjih 60 nastupa za svoju školsku momčad postigao 32 pogotka uz 21 asistenciju.

Prošloga ponedjeljka Adu je nastupio za američku reprezentaciju do 17 godina i postigao pogodak u prijateljskoj utakmici protiv Kostarike (3-2).

"Freddy je izniman talent s nevjerojatnim potencijalom. Sada je najvažnije da mu omogučimo pravilan razvoj kao osobe i kao nogometaša", izjavio je njegov agent Motzkin.

Očekuje se da će Adu zaigrati za reprezentaciju SAD-a na predstojećem U-17 Svjetskom prvenstvu koje će se u kolovozu ove godine održati u Finskoj, a moguć je i njegov nastup na Olimpijskim igrama u Ateni dogodine.

Pročitajte više