LIGE PETICE

Otvoreno pismo Barcinoj zvijezdi: Potjeraj te ljude iz kuće, idi spavati u osam

Foto: EPA-EFE

OUSMANE DEMBELE ponovno je ozlijeđen, u 3:1 pobjedi protiv Borussije Dortmund istegnuo je prednju ložu i neće ga biti idućih pet tjedana što znači da propušta derbije s Realom i Atleticom.

Francuzu je ovo osma teža ozljeda otkako je stigao u Barcelonu, a sedam je bilo povezano s mišićima pa će ga Barca navodno poslati na detaljnije preglede da utvrdi o čemu je riječ. 

U Barceloni, koja ga je baš Borussiji platila 140 milijuna eura u ljeto 2017., više ne znaju što s njim.

Manjak profesionalnosti jedan je od najvećih krivaca za učestale ozljede jer od prije se zna da Dembele voli brzu hranu, videoigrice koje igra do kasno u noć pa kasni na treninge, a zna se i da mu je kuća u Barceloni uvijek puna prijatelja.

Situaciju je slikovito opisao RTS-ov stručni komentator Rade Bogdanović.

"Barcelona mu je prvo angažirala nutricioniste koji su mu objasnili da ne smije jesti brzu hranu. Onda su mu angažirali psihijatra da mu objasni da je profesionalni nogometaš i da ne smije preko noći gledati porniće i igrati videoigre na profesionalnom nivou."

Sada se Dembeleu obratio i Jacinto Ela, nekadašnji nogometaš koji se nakon igračke karijere počeo baviti psihološkim radom s pojedincima.

"Imaš tek 22 godine, a zdravstveni karton ti je debeo. Zabrinjavajuće je da je riječ o sitnim ozljedama, nisu uznemiravajuće po tijelo, ali mogu jako uzdrmati samopouzdanje. Mala neugodnost je dovoljna da se upali alarm. Nenamjerno postaješ hipohondar. I to je normalno. Kad sam vidio kako u suzama napuštaš teren, odmah sam sebe stavio u tvoju situaciju, znam što su mišićne ozljede. Kao kad se siromašnoj obitelji radničke klase pokvari automobil kojim ide na posao. Stječem dojam da nekad i kriješ svoje ozljede, osjećam da dosta utakmica igraš pod opterećenjem, kao da se ozljeda skriva i šapuće ti: 'Ako sprintaš, vidjet ćeš što će ti se dogoditi.' Otkako si prije i dvije i pol godine potpisao za Barcelonu, bio si ozlijeđen osam ili devet puta, što nije normalno za tako mladog igrača. Moraš razmisliti o nekim stvarima, da svoje tijelo staviš 100 posto u funkciju momčadi, da dopustiš liječnicima da te izliječe", stoji u prvom dijelu pisma koje se nastavlja:

"Zaboravi na to da se moraš što prije oporaviti. Vrati se na teren kad budeš skroz spreman. Isključi se barem na neko vrijeme s društvenih mreža. Čemu ti služe kad si ionako sve prijatelje smjestio u svoj dom? Tek to je pitanje: zašto uopće živiš s toliko prijatelja? Zar ne postoji još netko s kim bi se trebao viđati ili te jednostavno nitko drugi osim njih ne zanima? Izbaci ih iz svog doma, ali to ne znači da ih trebaš izbaciti iz svog života. Razumijem da ti je potrebno društvo, međutim, vrijeme je da počneš razmišljati kao odrasla osoba. Shvaćam da to nije lako u dobu u kojem se nalaziš, ali da bi izvukao najbolje iz sebe, nekad moraš voditi dosadan život."

Dembele je dobio i savjet kako postati čvršći.

"Što se tiče tvog zdravlja, prati savjete kluba. Liječnici, fizioterapeuti, nutricionisti... To su tvoji novi šefovi. Ako ti kažu da ideš spavati u osam, idi spavati u osam. Ako ti kažu da moraš na vegetarijansku prehranu, poslušaj ih. Savjetuju li ti jogu - idi na satove joge. Dosad si sve radio na osnovu talenta, ali tamo gdje ne prolazi talent potrebna je nadogradnja u vidu posvećenosti i rada. Stigao si u Barcelonu s 22 godine, za astronomsku cifru, kao prvak svijeta. Brutalno. Sad možeš postati legenda. Da bi se to dogodilo, dozvoli ljudima da ti pomognu", zaključuje Ela.

Dembeleu je ovo bila šesta ozljeda u 2019. godini. Možda je uistinu vrijeme za veliki zaokret neosporno talentiranog igrača.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više