LIGE PETICE

Senzacionalno bi mogli ukrasti titulu bogatom PSG-u, a onda im prijeti veliki raspad

LILLE je blizu senzacionalnog osvajanja naslova prvaka Francuske. Ima tri boda više od PSG-a i do kraja su ostale dvije utakmice. Lille dočekuje St. Etienne i gostuje kod Angersa, a ako slave u obje utakmice, sigurno će osvojiti svoju prvu titulu nakon deset godina i četvrtu u povijesti.

PSG-ovu dominaciju prošlim desetljećem prekinuo je Monaco 2017. godine. Tadašnja momčad Danijela Subašića šokirala je bogate Parižane i spektakularnim nogometom došla do osme titule.

Već sljedeće sezone Monaco je rasprodao pola šampionske momčadi, uključujući i Kyliana Mbappéa koji je prešao baš u PSG. Parižani su nakon toga triput bili prvaci, a ove godine mogao bi ih prekinuti Lille.

Lilleu bi se moglo dogoditi isto što i Monacu. Naime, taj je klub posljednjih godina poznat po sjajnim transferima. U prošlom prijelaznom roku prodali su napadača Victora Osimhena u Napoli za 70 milijuna eura, a stopera Gabriela u Arsenal za 26 milijuna eura.

Raspada se okosnica šampionske momčadi?

Od tog su novca složili sastav koji je pod vodstvom trenera Christophea Galtiera nadomak povijesne senzacije, ali i sastav koji bi se za dva mjeseca u ljetnom prijelaznom roku mogao raspasti.

Vratar Mike Maignan (25) gotovo će sigurno otići iz kluba. Zainteresiran je Milan koji bi u njega uložio oko 15 milijuna eura. Maignan je jedan od najboljih vratara francuskog prvenstva. Dogurao je i do reprezentacije Francuske s kojom će putovati na Europsko prvenstvo. 

Veznjak Boubakary Soumare (22) nadomak je odlaska u engleski Leicester City. Prema Transfermarktu vrijedi 23 milijuna eura i Lille ga je spreman pustiti za 25 milijuna eura. Soumare navodno od veljače ima dogovor s Englezima.

Portugalski veznjak Renato Sanches (23) oživio je karijeru u Lilleu nakon slabih partija u Bayernu. Lille za njega traži 30 milijuna eura. Zainteresirana je Roma koju je nedavno preuzeo Jose Mourinho.

Ofenzivac Jonathan Ikone (23) također je na meti Milana. Lille je za svoje desno krilo prošloga ljeta tražio 45 milijuna eura. Milan će teško pristati na tu cifru, no zato bi se Borussia Dortmund ponovno mogla uključiti u tu utrku, posebno ako proda Jadona Sancha u Manchester United.

U Lilleu igra i mladi hrvatski reprezentativac Domagoj Bradarić (21), a osim nabrojenih igrača Lille ima još nekoliko dragulja. Nizozemski stoper Sven Botman (19) prošlog je ljeta stigao iz Ajaxa za osam milijuna eura i danas je jedan od najboljih mladih stopera Europe koji prema Transfermarktu vrijedi 28 milijuna eura. 

Botmana je pratio Liverpool koji se odlučio za Ibrahimu Konatea iz RB Leipziga. U utrku bi se sada mogao uključiti Manchester United od kojeg će se tražiti 45 milijuna eura. 

Lille zna kako skupo prodati igrača

Lille je prethodnih godina prodao Nicolasa Pepea u Arsenal za 90 milijuna eura, Rafaela Leaa u Milan za 30 milijuna eura i Thiaga Mendesa u Lyon za 22 milijuna eura.

Ovoga ljeta mogli bi zaraditi oko 150 milijuna eura rasprodajom šampionske momčadi.

I Lille zna uložiti veliki novac - prošloga je ljeta iz Genta doveo kanadskog ofenzivca Jonathana Davida (21) za 27 milijuna eura. David je ove sezone zabio 12 golova i dodao tri asistencije, no nije najbolji strijelac. Ta titula pripada neuništivom turskom napadaču Buraku Yilmazu (35) koji je zabio 15 golova.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više