VIDEO Zalutao na stazu i za dlaku izbjegao nalet F1 bolida

Foto: Screenshot

FIA je pokrenula istragu nakon izuzetno opasne situacije u kojoj se našao redar na VN Singapura koji je nakon povlačenja sigurnosnog automobila ispred jurećih bolida pretrčao stazu na startno ciljnoj ravnini.

Sigurnosni automobil izašao je zbog incidenta na startu utrke nakon kojeg je Hulkenberg odustao s oštećenim bolidom, ali utrka se nastavila već u trećem krugu.

Kad je vodeći Rosberg izašao iz posljednjeg zavoja, redar je pretrčavao stazu kod prvoga zavoja jer je išao pokupiti krhotinu s nečijeg bolida, ali na njegovu sreću uspio je dovoljno brzo pobjeći na sigurno.
 

Glasnogovornik FIA-e pojasnio je za Motorsport da se situacija dogodila unatoč normalnom protokolu u kojem je kontrola utrke tri puta potvrdila da je staza čista. Ipak, redar je i dalje bio na stazi nakon što je sigurnosni automobil ušao u boks i pustio vozače da se nastave utrkivati.

FIA želi izvješće u kojem će se detaljno proučiti kako se dogodila takva greška u komunikaciji da se nešto slično ne bi ponovilo u budućnosti. "Želimo razjasniti situaciju kako bi izbjegli njezino ponavljanje", stoji u FIA-inom priopćenju.

Ipak, redar je i dalje bio na stazi nakon što je sigurnosni automobil ušao u boks i pustio vozače da se nastave utrkivati.

FIA želi izvješće u kojem će se detaljno proučiti kako se dogodila takva greška u komunikaciji da se nešto slično ne bi ponovilo u budućnosti.
 
Rosberg: Nije ugodno vidjeti nekoga ispred sebe dok vozim 300 na sat

Mercedesov šef motorsporta Toto Wolff bio je, kao i svi, šokiran što redar pretrčava stazu ispred jurećih bolida, na istoj stazi na kojoj je prošle godine na stazi bio gledatelj.

"Wow! Prošle godine dečko je barem bio pijan! A mislim da ovom danas nije bilo baš ugodno. Bilo je vrlo opasno, ali moramo pohvaliti kontrolu utrke jer je utrka nastavljena tako brzo. To smo ih i tražili – da ne provedemo beskrajno puno krugova iza sigurnosnog automobila. I zato je vjerojatno jedan od redara još bio tu, čistio nered. Te stvari se događaju i zaista sam sretan što nitko nije ozlijeđen".

Rosberg kaže da je zbog redara na stazi morao malo usporiti, ali da situacija nije bila previše dramatična.

"Da, to je bilo prilično nezgodno", rekao je pobjednik VN Singapura: "Mislim da nije očekivao tako brz ponovni start, kao ni mi. Ali maknuo se na vrijeme i bilo je u redu. Naravno da smo svi morali voziti malo opreznije. Nije ugodno iskustvo vidjeti nekoga da pretrčava stazu dok vozim 300 km/h pa sam se pobrinuo da sigurno prođem i to je to. Sigurno sam izgubio nešto vremena, definitivno".

Pročitajte više