BIH preusmjerila američka sredstva za pomoć gospodarstvu za oporavak od poplava

Foto: Hina

VIJEĆE ministara BiH u petak je odobrilo inicijativu američke razvojne agencije (USAID) da se skoro 9,5 milijuna eura usmjeri za potporu oporavku gospodarstva stradalog u posljednjim poplavama, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Na 101. telefonskoj sjednici dana je suglasnost za preusmjeravanje 9.495 milijuna eura iz USAID-ovog programa "Potpore i izgradnje kapaciteta državnih institucija" za Projekt razvoja malih i srednjih poduzeća radi gospodarskog oporavka Bosne i Hercegovine nakon nedavnih poplava.

USAID je zatražio suglasnost Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za preusmjeravanje ovih ranije odobrenih sredstava s ciljem pružanja pomoći Bosni i Hercegovini kroz gospodarski oporavak i rast malih i srednjih poduzeća. Kako se pojašnjava u priopćenju, Vijeće ministara je ovlastilo ministra financija i riznice BiH dr. Nikolu Špirića za potpisivanje ove suglasnosti.

Posljednje poplave u BiH su prouzročile goleme štete. Poginule su 24 osobe, a po procjenama vlasti u BiH, štete od poplava iznose 1,3 milijarde eura, dok je više od 40.000 kuća srušeno ili oštećeno. Zbog toga će se tijekom srpnja u Sarajevu organizirati međunarodna donatorska konferencija za oporavak područja pogođenih poplavama koje se procjenjuju najtežom u BiH u posljednjih 120 godina.

Pročitajte više