Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Novi virus nalik SARS-u predstavlja ozbiljnu opasnost za cijeli svijet

Foto: Arhiva

NOVI virus nalik SARS-u, koji je u svijetu zarazio više od 40, a usmrtio najmanje 23 osobe, predstavlja veliku opasnost za cijeli svijet, tvrdi generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan. "Sve zemlje svijeta sada se moraju ujediniti u pokušaju borbe protiv ovog opasnog virusa koji za nas trenutno predstavlja najveću brigu", kazala je Chan na jučerašnjoj konvenciji u Ženevi.

"Ne razumijemo mnogo toga o ovom novom koronavirusu što se tiče njegove potencijalne opasnosti za cijelo čovječanstvo. Moramo što prije prikupiti što više informacija o njemu kako bismo se mogli učinkovito boriti protiv zaraze", dodaje Chan.

"Nije nam poznato gdje se u prirodi skriva ovaj virus. Nije nam poznato niti kako dolazi do zaraze kod ljudi. Sve dok ne doznamo odgovore na ova pitanja, ne možemo doći niti do odgovora na pitanje kako se boriti protiv virusa", zaključuje Chan.

Virus dosad ubio 23 osobe diljem svijeta

Od 44 potvrđenih slučajeva zaraženih ljudi, preminulo je ukupno 23. Zaraza je povezana s putovanjem na Bliski istok, a virus je sličan virusima SARS-a i obične prehlade. Svjetska zdravstvena organizacija je ranije ovoga mjeseca objavila da se virus može prenositi s čovjeka na čovjeka.

"Grupiranje oboljelih u različitim zemljama sve više ide u prilog hipotezi da se uz blizak kontakt koronavirus može prenijeti s čovjeka na čovjeka", rekao je novinarima pomoćnik direktora WHO-a Keiji Fukuda nakon posjeta Saudijskoj Arabiji.

Prvi slučaj zaraze kod ljudi otkriven je u rujnu prošle godine. Većina zaraženih su s Bliskog istoka, a polovica slučajeva iz Saudijske Arabije. Zaraza je još zabilježena u Jordanu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Njemačkoj, Tunisu i Velikoj Britaniji.Virus je sličan teškom akutnom respiratornom sindromu (SARS) koji je izazvao zabrinutost prije 10 godina kada je izbio u istočnoj Aziji. SARS se prenosio sa životinja na čovjeka i zbog njega je umrlo oko 800 osoba.

Virus, između ostalog, uzrokuje ozbiljne respiratorne probleme, visoku temperaturu, kašalj, a u pojedinim slučajevima i zatajenje bubrega i u konačnici - smrt.

Pročitajte više