Akcija "Oluja" u Banjoj Luci: 13. godina od progona 250 tisuća Srba iz Republike Srpske Krajine

ODBOR Vlade Republika Srpske zadužen za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova danas je u Banjoj Luci organizirao 13. godišnjicu od progona više od 250 tisuća Srba sa područja takozvane Republike Srpske Krajine.

Četvrt milijuna ljudi prognali su hrvatske vojno-redarstvene snage, drže članovi Odbora, i to akcijom "Oluja", koja se odvijala u ljeto 1995. godine.

> Obilježavanje Oluje opet izaziva hrvatsko-srpske političke trzavice

Za vrijeme obljetnice prikazivat će se dokumentarni filmovi s tematikom stradanja srpskog stanovništva. Predstavnicima medija predočit će se bilten sačinjen od 36 svjedočanstava, koja su stradalnici dali Haškom tribunalu i to u procesima protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača te Ivana Čermaka.

Podsjećamo, vojno-redarstvena akcija "Oluja" počela je na današnji dan prije točno 13 godina, a u njoj je sudjelovalo 138.500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a, koji su oslobađali područje Republike Hrvatske, nastanjeno pretežno srpskim stanovništvom.

Na sutrašnji dan - Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti u Hrvatskoj se obilježava povratak područja Like i Dalmacije u državno-pravne okvire Republike Hrvatske, koje su četiri godine bile pod okriljem paradržavne tvorevine Republike Srpske Krajine.

Ig.M.
Foto: Arhiva (AnteGotovina.com)

Pročitajte više