Bezobrazni Plenković novinarima: Agrokor je gotova priča, a vi samo reciklirajte

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"NE, nisam imao sve detalje", naglasio je više puta premijer Andrej Plenković govoreći o Aferi Hotmail. Iz svjedočenja bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić u USKOK-u potpuno je jasno, ako nekome možda do sada nije bilo, kako je Plenković ne samo bio uključen u svaki detalj rada na izradi Lex Agrokora već je bio ključan akter Afere Hotmail.

>> Donosimo svih 20 stranica iskaza Martine Dalić istražiteljima

"Mislim da bi cijela javnost, pogotovo ona ekonomska i politička, trebala biti zahvalna vladi, pa i bivšoj potpredsjednici vlade Dalić, jer smo izbjegli ekonomski slom hrvatskog gospodarstva. Sve što smo radili - radili smo u interesu kompanije i to sve bez angažmana novca iz državnog proračuna", kazao je Plenković.

"Ako hoćete igrati igru nekih strančica koje više sliče na klaune nego stranke, vi se igrajte, ja za to nemam vremena", dodao je bahato.

"Sve su to dezinformacije koje šire neki mediji. O tome smo već toliko puta raspravili. Povjerenstvo je donijelo svoje zaključke", kazao je Plenković.

"Ono što sam rekao... Vi na ovaj način želite razgovarati o detaljima, sve su to završene priče. Imate te pitalice koje vam stoje u mobitelima pa ih pitajte", bahato je odbrusio Plenković novinarima.

Kazao je i da je on od početka govorio da je Todorić dvaput bio u vladi na sastanku, a odbio je komentirati Dalićkinu cenzuru u medijima.

Podsjetimo, Index je otkrivši Aferu Hotmail dokazao kako su tvorci Lex Agrokora Ante Ramljak i Tomislav Matić iz tvrtke Texo Management, Matko Maravić i Tonći Korunić iz InterCapitala, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance i Odvjetničko društvo Šavorić i Partneri. Oni su radili uz odobravanje tadašnje potpredsjednice vlade Dalić i znanje premijera Plenkovića. Grupa je bila tajna, a da se ne bi otkrila, potpredsjednica Dalić komunicirala je s njima putem privatnog hotmaila.

Nakon što je Index objavio seriju mailova, USKOK je pokrenuo istragu, a ni mjesec dana od početka istrage, u kojoj su ispitani samo Dalić, Ante Ramljak i Zoran Besak, ustvrdili su kako nema elemenata kaznenog djela kod Dalić, Plenkovića, Ramljaka, kao i aktualnog ministra financija Zdravka Marića. Uskok je objavio rezultate svoje istrage samo dan prije nego što se glasalo o Agrokorovoj nagodbi koja je izglasana od strane Privremenog vjerovničkog vijeća. USKOK-ovo obrazloženje prepuno je nelogičnosti, nedorečenosti, pa i lažnih tvrdnji, o čemu smo vrlo detaljno pisali.

Sada je procurilo i svjedočenje Martine Dalić tijekom tog postupka koje opet duboko kompromitira Plenkovića koji je jedva preživio Aferu Hotmail.

Pročitajte više