Pročitajte deset malo poznatih činjenica o Steveu Jobsu

PREMINULI Steve Jobs zauvijek će ostati upamćen kao jedan od najvećih tehnoloških inovatora našeg doba, ali da je bio i puno više od toga pokazuju i lista sljedećih, malo manje poznatih činjenica o njemu.

1. Hodao je s Joan Baez. S američkom folk pjevačicom imao je kratku vezu tijekom svojih dvadesetih. U jednoj neautoriziranoj Jobsovoj biografiji stoji i da je imao kratku romansu s glumicom Diane Keaton.

2. Koketirao je sa zen budizmom. Nakon što je u Indiji posjetio poznati hram Kainchi Ashram, u SAD se vratio kao zen budist. U skladu s time postao je i vegetarijanac.

3. Spasio je Pixar.
Jobs je ovu kompaniju 1986. godine kupio od firme Lucas Film Georgea Lucasa za pet milijuna dolara. Odmah po preuzimanju firme postigao je veliki uspjeh s animiranim filmom "Toy Story".

4. Bio je najveći dioničar Disneya.
  Najvećim dioničarem postao je kada je Disney kupio Pixar 2006. godine.

5. Ponuđeno mu je pripravništvo u Hewlett-Packardu - kada je bio u osmom razredu.
Kada je bio u osmom razredu, Jobs je nazvao Williama Hewletta, suosnivača firme, kako bi ga ispitao o dijelu koji je nedostajao kada je sastavljao mjerač frekvencije. New York Times piše kako je Hewlett 20 minuta razgovarao s Jobsom, nakon čega mu je ponudio čitavu vreću rezervnih dijelova i pripravništvo preko ljeta.

6. On i Wozniak prodavali su "plave kutije". Ovaj je dvojac izradio takozvane "plave kutije" koje su telefone mogle prevariti da korisnicima omoguće besplatne pozive bilo gdje na svijetu. Navodno su na tom projektu zaradili 6000 dolara.

7. Bio je beskućnik. "Nisam imao sobu u studentskom domu, pa sam spavao na podu u sobama svojih prijatelja. Skupljao sam boce Coca-Cole kako bih skupio novac za hranu te hodao preko 10 kilometara svake nedjelje navečer do hrama Hare Krišne, kako bih imao bar jedan pristojan obrok tjedno", kazao je Jobs u svom govoru na Stanfordu.

8. Patentirao je stakleno stubište u Appleovim trgovinama.
Naveden je kao dio grupe autora na 317 Appleovih patenata.

9. Godinama je vozio bez registarskih tablica
. Jobs je svoj Mercedes Benz SL55 godinama vozio bez službenih registarskih oznaka, imajući samo barkod.

10. Probao je LSD. Jobs je kazao kako je to je "jedna od dvije ili tri najvažnije stvari koje je učinio u životu. Kazao je i kako bi Bill Gates bio puno opušteniji i inovativniji kad bi kušao LSD.

Pročitajte više