Evo koliko danas plaćamo školovanje jednog učenika, a koliko prije šest godina

Foto: Pixsell/Damir Spehar

U JEKU štrajka u školama puno se govori o plaćama nastavnika, ali gotovo nitko ne spominje zabrinjavajuću činjenicu - u Hrvatskoj je sve manje učenika, a njihovo obrazovanje plaćamo sve više.

Troškovi osnovnog školstva lani su bili za 680 milijuna kuna veći nego u 2013.

Naime, u hrvatskim javnim sustavima prisutan je fascinantan fenomen: bez obzira na to što se broj korisnika njihovih usluga smanjuje, troškovi im gotovo stalno rastu. Iako bi bilo logično očekivati da će se kvaliteta usluge poboljšati jer ima više novca za manje korisnika - to se ne događa.

Troškovi osnovnog školstva koji se financiraju iz državnog proračuna, a to su uglavnom plaće zaposlenih, prošle su godine iznosili 5,19 milijardi kuna, što je za čak 680 milijuna kuna više u odnosu na 2013. godinu.

Broj učenika u osnovnim školama u istom periodu pao za 16,5 tisuća

Istovremeno je broj učenika u osnovnim školama pao s oko 334 tisuće na oko 317,5 tisuća, što je smanjenje za 16,5 tisuća učenika. 

Kada se pogledaju troškovi po učeniku u osnovnim školama, oni su 2013. iznosili 13,5 tisuća kuna, da bi prošle godine porasli na 16,3 tisuće kuna.To je poskupljenje od 2800 kuna.

Slično je u srednjim školama

Slična situacija je i u srednjim školama koje su državni proračun prošle godine koštale ukupno 3,04 milijarde kuna, pri čemu se također radi uglavnom o troškovima zaposlenih, što je za oko 650 milijuna kuna više nego 2013. godine.

Broj učenika u srednjim školama također je znatno smanjen te ih je 2013. bilo 184,7 tisuća, a prošle godine 155,6 tisuća, što je pad od oko 29,1 tisuće.

Školovanje jednog srednjoškolca prošle je godine koštalo 19,5 tisuća kuna, a 2013. 12,9 tisuća, što je razlika od 6,6 tisuća kuna. 

Raste i broj učitelja i nastavnika

Ako nastave s ovakvim rastom troškova, približit će se privatnim školama. Naime provjerili smo cijene u dvije privatne zagrebačke gimnazije i u njima su godišnje školarine 26,5 i 33,5 tisuća kuna.

Broj učitelja i nastavnika također je u porastu. Tako su 2013. u osnovnoškolskom sustavu radile oko 32,3 tisuće učitelja, da bi prošle godine njihov broj dosegnuo gotovo 34 tisuće. To je porast od oko 1600 učitelja.

U srednjim školama došlo je do još većeg porasta broja nastavnika te ih je 2013. radilo 25 tisuća, da bi njihov broj 2018. porastao na 27,2 tisuće, što je porast za oko 2400 nastavnika.

Na obrazovni sustav troši se sve više, a malo tko je njime zadovoljan

Iako se u obrazovni sustav svake godine slije sve više novca, njegovi korisnici, odnosno učenici i njihovi roditelji, uglavnom nisu zadovoljni rezultatima koje dobivaju. S druge strane, učitelji i nastavnici, na čije plaće odlazi veći dio obrazovnog proračuna, nisu zadovoljni svojim plaćama, dok su svojim radom izrazito zadovoljni. Kako izaći iz te situacije u kojoj sve skuplji sustav daje nezadovoljavajuće rezultate, pitanje je na koje sadašnje i bivše vlade očito nemaju odgovor.

Pročitajte više