FESTIVAL U MARRAKECHU ŽELI STEĆI UGLED CANNESKOG I VENECIJANSKOG

Međunarodna filmska smotra u Marrakechu, koja se od 3. do 8. listopada treba održati u kraljevskom gradu na jugu Maroka, htjela bi steći ugled festivala u Cannesu i u Veneciji, priopćili su ovih dana organizatori u Casablanci. L

Treći po redu festival u Marrakechu "želi prijeći u viši stupanj brzine kako bi dostigao kvalitetu svojih starijih međunarodnih prethodnika iz Cannesa i Venecije", izjavio je Andre Azoulay, savjetnik kralja Mohammeda VI. na konferenciji za tisak.

Među 800 dugo i kratkometražnih filmova, vijeće kojim predsjeda Christine Ravet, umjetnička direktorica festivala, izabralo je 73 filma, dodao je Azoulay.

Na festivalu će se odati počast osobama iz svijeta filma kao što su Alain Delon, Ridley Scott, Oliver Stone, a napose Daniel Toscan du Plantier, bivši predsjednik festivala koji je umro 11. veljače ove godine. Uprava festivala u Marrakechu povjerena je njegovoj supruzi Meliti.

Potonja je na predstavljanju programa festivala istaknula da ima samo jedan cilj: "dovršiti, nastaviti i ovjekovječiti" djelo svojeg supruga. Istaknula je osobitu "kulturnu zadaću" tog festivala koji želi biti "strateška platforma za razmjenu iskustva i međusobno obogaćivanje za filmske radnike Sjevera i Juga."

Dužnost predsjedateljice festivala pripala je francuskoj glumici Nathalie Baye. Žirijem za dugometražne filmove predsjedat će njemački redatelj Volker Schloendorff, a za kratkometražne britanski glumac Jeremy Irons.

Da bi istaknuli uraslost festivala u grad, organizatori su neke predstave preselili na glasoviti narodni Trg Jema El Fna.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više