Hillary Clinton od Kineza traži kaznu za Sjevernu Koreju



AMERIČKA ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton danas je rekla da će od Kineza tražiti uspostavljanje "više balansiranog ekonomskog odnosa" prilikom nadolazećih razgovora američke delegacije s kineskim vodstvom u Pekingu.

Fokus razgovora, na kojima će SAD predstavljati Clinton i ministar financija Timothy Geithner, vjerojatno će biti na načinu pristupanja Sjevernoj Koreji oko pitanja potapanja južnokorejskog ratnog broda, ali zasigurno će velik dio razgovora biti posvećen i pitanjima gospodarstva između dvije vodeće ekonomske sile današnjice.

Pitanje dolara i juana

"Da bi trgovina u bilo kojem gospodarstvu funkcionirala i da bi proizvodila beneficije koje znamo da može, mora postojati jednaka mogućnost za natjecanje domaćih i stranih kompanija", rekla je Clinton tijekom govora u zračnoj luci Pudong u Šangaju.

Clinton je napomenula da će on, Geithner i 200 drugih delegata iz SAD-a Kinezima istaknuti potrebu jačanja regulatorne transparentnosti, ukidanja poslovne diskriminacije, slobodnog pristupa tržištu i jače zaštite intelektualnih prava.

Vjeruje se da će jedno od ključnih pitanja biti podcijenjena kineska nacionalna valuta, koja je već dugo točka prijepora dvije države. Kinezi već dvije godine umjetno drže juan fiksiran uz američki dolar, a pretpostavlja se da je kineska valuta podcijenjena za oko 40 posto, što kineskim izvoznicima daje nepoštenu prednost na stranim tržištima. Kinezi su najavili da će olabaviti svoju monetarnu politiku, ali su zbog krize eura počeli odustajati od te ideje.

Što učiniti sa Sjevernom Korejom?

Drugo ključno pitanje bit će odnos prema Sjevernoj Koreji. Međunarodna istraga u četvrtak je pokazala da je Sjeverna Koreja najvjerojatnije odgovorna za potapanje južnokorejskog ratnog broda u ožujku. Sjeverna Koreja je negirala te tvrdnje, a SAD, kao dugogodišnji saveznik Južne Koreje, želi kazniti komunističke susjede zbog tog poteza.

Da bi to učinili, neophodna im je Kina koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a. Problem je u tome što je Kina dugogodišnji saveznik komunističkog režima Sjeverne Koreje i nije pretjerano voljna udovoljiti američkim zahtjevima. To vjerojatno i neće htjeti učiniti, osim ako joj SAD ne ponudi nešto zauzvrat.

Pročitajte više