Hoće li Berlusconi podnijeti ostavku u slučaju poraza na europskim izborima?

ČELNIK Demokratske ljevice i bivši premijer Massimo DAlema procjenjuje da ni boravak američkog predsjednika Georgea Busha u Rimu nije spriječio siguran poraz talijanskog premijera Silvija Berlusconija na europskim izborima koji će se u Italiji održati 12. i 13. lipnja.

Oporbeni lijevi centar ocjenjuje Bushovu talijansku etapu na europskoj turneji kao "ustupak Bijele kuće savezniku u teškoćama", kako u nedjelju piše list Repubblica.

U razgovoru za list DAlema je izjavio kako će na izborima za europski parlament pobijediti koalicija lijevog centra okupljena oko predsjednika Europske komisije Romana Prodija, a na pitanje bi li onda Berlusconi trebao podnijeti ostavku, odgovorio je kako je to pitanje "osjećaja prema demokraciji".

DAlema je kao premijer podnio ostavku nakon poraza na regionalnim izborima pa vjerojatno isto očekuje i od Berlusconija, bude li poražen na europskim izborima, to više "što je na čelu izbornih lista u svim okruzima" i što je te "europske izbore pretvorio u traženje plabiscita za sebe".

"Hoće li ili neće Berlusconi podnijeti ostavku, njegov je problem, ali njegov poraz znači i dobivanje čelnika s prepolovljenom moći, a sa svim nedaćama kroz koje prolazi zemlja, to će biti težak hendikep za cijelu Italiju", rekao je DAlema.

Pročitajte više