Indexov Ilko Ćimić dobio HND-ovu nagradu za internetsko novinarstvo

Screenshot: YouTube

HRVATSKO novinarsko društvo u povodu Svjetskog dana slobode medija dodijelilo je godišnje novinarske nagrade za najbolje radove objavljene u 2022. godini. 

Dodijeljene su nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko, pisano, radijsko i televizijsko novinarstvo, Jasna Babić za istraživačko novinarstvo, Nikša Antonini za najbolju fotografiju, Žarko Kaić za najbolji snimateljski rad, Otokar Keršovani za životno djelo te nagrada Novinar/Novinarka godine.

Za internetsko novinarstvo među nominiranima je bio Indexov Ilko Ćimić.

Također, HND je dodijelilo i priznanje "Milan Grlović". Priznanje je nazvano po prvom predsjedniku HND-a, a dodjeljuje se zaslužnim novinarima i novinarkama, članovima HND-a, za dugogodišnji rad u HND-u i značajan doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jačanju medijskih sloboda.


Hrvoje Zovko održao je uvodnu riječ.

"Uvijek treba imati na umu da je tužba protiv jednog novinara borba protiv svih nas. Borba protiv cenzure pratit će nas cijeli život. Treba poručiti moćnicima da neće ušutkati novinare. Neće vam proći. Treba poslati poruku premijeru i svima koji žele sankcionirati takozvano curenje informacija. Borit ćemo se svim mogućim sredstvima. Godina dana od naše zadnje svečanosti bila je teška. Napustili su nas najbolji od nas. Od Mislava, Vlade pa do mnogih drugih...", rekao je Zovko.

Priznanja Milan Grlović

Priznanja Milan Grlović dobili su Ottone Novosel-Franz, Danijel Popović, Giacomo Scotti i Luko Brailo. Predsjednik ocjenjivačkog odbora Hrvoje Krešić zahvalio se žiriju i HND-u na odabiru novinarskih nagrada.

O dobitnicima HND-ovih novinarskih nagrada za 2022. godinu odlučivao je Ocjenjivački odbor u kojem su bili: Hrvoje Krešić (predsjedavajući), Ivanka Toma (zamjenica), Tamara Opačić, Igor Šoban, Nikola Šolić, Marina Karlović Sabolić, Petra Maretić Žonja, Bojana Mrvoš Pavić, Branimir Slijepčević, Budimir Žižović, Marija Gerbec Njavro, Milan Peh, Vlasta Stamičar, Karmen Šore, Igor Altarac, Matko Saltarić, Lorik Sopi, Petar Panjkota, Ranko Stojanac, Lana Ružičić, Tina Lakić, Branka Suvajac Ljubičić, Vedran Gvožđak i Tomislava Sila.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo i seriju reportaža dobio je Hrvoje Ivančić, novinar Večernjeg lista.

Novinar Indexa Ilko Čimić dobio nagradu za internetsko novinarstvo

Novinar Indexa Ilko Čimić dobio je nagradu Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo. Dobio je nagradu za članke o curenju podataka te o člancima koji su otkrivali da su djelatnici HNB-a i Hanfe trgovali dionicama.

"Znali smo da u Hrvatskoj ne funkcionira zdravstvo, školstvo, a u proteklim mjesecima saznali smo da ne rade ni regulatori", rekao je Čimić. Zahvalio se redakciji.

Novinarka Telegrama Dora Kršul dobila je Nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo za članke o dekanici PBF-a.

Bago i Matijanić dobili nagradu Otokar Keršovani za životno djelo

Pokojni novinar Mislav Bago dobio je nagradu Otokar Keršovani za životno djelo. Nagradu je preuzela Bagina nećakinja koja je rekla da bi njenom stricu bilo drago što je dobio nagradu.

"Koliko mi je teško, toliko mi je drago što ste izabrali mog strica za nagradu. Znam koliko bi on bio sretan i ponosan. Zahvaljujem u ime cijele obitelji za nagradu za našeg Mimija", rekla je Bagina nećakinja.

Pokojni novinar Indexa Vladimir Matijanić dobio je nagradu Otokar Keršovani za životno djelo.

"Ovo je puno teže nego što sam mislila. Prošle godine kad smo bili ovdje on je bio strašno nervozan, hoće li nešto pogriješiti. Strahovao je da nekog ne uvrijedi. Ali u poslu je bio najbolji novinar.  Hvala vam na ovoj nagradi, ovo sve što se dogodilo s Vladom koliko god bilo grozno i koliko god bila kriva hitna i sustav mi novinari smo izloženi pritiscima, traži se hiperprodukcija... borimo se s umjetnom inteligencijom. Borimo se za druge, ali ne i za sebe", rekla je Vladina partnerica Andrea Topić. 

"Vlado je uvijek volio kazati da neznanje ne oslobađa od odgovornosti. Treba raščistiti sve što se dogodilo i nadati se nekakvoj pravnoj odgovornosti", kazala je Topić.

Matijanićeva majka Dunja Matijanić napisala je pismo povodom nagrade. "Rado bih došla na ovo svečano priznanje, ali nisam još u stanju. Hvala svim kolegama, znam da je to od srca. Nadam se da ćete nastaviti borbu da krivci odgovaraju po zakonu. Moj sin je žrtva zdravstvenog sustava", napisala je Dunja Matijanić u pismu.

"Matijanić je novinar generacije"

Prilikom predstavljanja Matijanićevog lika i djela, rečeno je:

"Bio je zasigurno najbolji novinar svoje generacije, jedan od posljednjih Mohikanaca na medijskoj sceni, čovjek pun empatije, koji je bez kompleksa razobličavao nacionalne mitove i velikane, do kraja potpuni novinar.

Beskompromisni borac protiv nepravde i laži bio je cijelu svoju karijeru, od Studentskog lista i Feral Tribunea preko Slobodne Dalmacije do Indexa, u kojem je radio do prerane smrti. Uporan i tvrdoglav čovjek koji se danima i tjednima posvećivao temi. Najčešća meta njegova zanimanja bili su lokalni moćnici, koje je razobličavao s posebnom novinarskom strašću i hrabrošću. Nikad nije iznevjerio novinarski poziv i ni milimetra ustuknuo pred mogućnošću da bude oštećen. S posebnim prezirom odnosio se prema malograđanštini i konformizmu, nikad dio krda, uvijek protiv struje, u čemu je često bio usamljen, ali uvijek uspravan.

Jedno od Vladinih posljednjih otkrića je ekskluzivna objava niza argumentiranih sumnji da su dijelovi doktorata HDZ-ova Vice Mihanovića plagirani, kojom je dokazao ozbiljno urušavanje vrijednosti u dijelu hrvatske akademske zajednice. Za to je lani nagrađen HND-ovom nagradom Marija Jurić Zagorka.

Prisjetit ćemo se ovdje još jednog, zaboravljenog 'asa'. Bivšem predsjedniku Hrvatske stranke prava Anti Đapiću 2000. godine oduzeta je titula magistra znanosti jer je prepisao 116 od ukupno 176 stranica svog magistarskog rada. Prepisao ih je iz knjige svog mentora dr. Borisa Kandarea. Đapićev plagijat otkrio je upravo Vladimir Matijanić, tada novinar Feral Tribunea.

"Njegovo oštro pero nastavilo je i nakon smrti raskrinkavati laži"

Dok je Željko Kerum bio na vrhuncu moći, Vlado je napisao svoju jedinu knjigu – 2011. godine objavljuje "Kerum i propadanje Splita" u kojoj potanko skicira razloge propasti jednoga grada čiji se gradonačelnik guši u korupciji, sukobu privatnog i javnog.

Na žalost, postumno je Matijanić dokazao i svu trulost i nemoć hrvatskog zdravstvenog sustava. Do zadnjeg daha, skrušeno, pristojno, s poštovanjem i povjerenjem tražio je savjete stručnjaka koji su mu trebali pružiti primarnu zdravstvenu skrb. Nije je dobio. Ostavio je o tome zvučne zapise, prepiske i svjedočanstva. Njegovo oštro pero nastavilo je i nakon smrti raskrinkavati laži. Posljednja priča još nije dovršena, još se čekaju odgovori.

Sanjareći o državi u kojoj nije važna politička opredijeljenost, društveni status ili veza za liječnički pregled, do zadnjeg se daha borio za takvo društvo, i ne znajući da je već ostavio neizbrisiv trag, ne samo u hrvatskom novinarstvu, nego u cijeloj zajednici, koju i nakon smrti nastoji zaštititi.

Njegova novinarska remek-djela, skromni pristup te ideja o idealnom svijetu koju je beskompromisno štitio, mogu nam biti orijentir, putokaz kako živjeti naš posao. Taj teški zadatak Matijanić je do kraja bespogovorno odradio."

Novinarka godine je Nataša Božić Šarić

Novinarka televizije N1 Nataša Božić Šarić je dobila Nagradu novinarka godine. Božić Šarić dobila je 125 od 454 važećih glasova članova HND-a, a s njom su još za novinara - novinarku godine bili nominirani i novinar Indexa Ilko Ćimić, novinarka Telegrama Dora Kršul te novinar Novosti Hrvoje Šimičević.

Priču koja je razotkrila bešćutnost i cinizam vladajućih pokrenula je upravo novinarka Nataša Božić Šarić. Na njezinu godinama dugu medijsku inicijativu nedavno je obećano i rješavanje pitanja naknade roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta. Pritisnut upravo medijskim ispitivanjem ove novinarke, resorni ministar Marin Piletić i vladajuća koalicija odlučili su ukinuti zabilježbu tražbine na jedinu nekretninu korisnika socijalne pomoći, istaknuto je u njezinoj nominaciji. 

Rad Nataše Božić Šarić u magazinu "TNT" primjer je kako odgovorno novinarstvo usmjereno na javno dobro i građane može mijenjati društvo na bolje, stoji, uz ostalo, u obrazloženju nagrade.

Nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je Igor Kralj, Nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo dobio je Zdravko Fuček, a za televizijsko novinarstvo nagradu je dobila Barbara Majstorović Ivezić.

Nagradu za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić osvojio je snimatelj Marino Grgurev.

Pročitajte više