Ivan Mravak oštetio HEP poklonivši HAC-u 300 milijuna kuna?!

PREDSJEDNIK Uprave HEP-a Ivan Mravak 2006. godine svjesno je sklopio s HAC-om protuzakoniti sporazum kojim je oštetio svoju tvrtku za 300 milijuna kuna, piše Večernji list. Mravak je s HAC-om sklopio ugovor o kupnji elektroopreme na nekoliko autocesta iako je znao da HEP ne može uknjižiti vlasništvo za plaćene objekte.

DORH je navodno istragu o slučaju započeo prije mjesec dana, te bi protiv Mravak uskoro trebala biti podignuta i kaznena prijava. Mravak je s predsjednikom Uprave HAC-a Mariom Crnjakom 20. prosinca 2006. sklopio ugovor u kupoprodaji kojim je HEP preuzeo elektroenergetske objekte na autocestama Zagreb – Dubrovnik, Bregana – Lipovac, Goričan – Zagreb i Rupa – Rijeka. Za te je trafostanice HAC-u plaćeno 300 milijuna kuna, ali Zakon o javnim cestama zabranjuje kupnju bilo kojeg dijela autocesta, pa tako i elektroenergetske opreme koja je sagrađena na javnom dobru što znači da je Mravak zapravo HAC-u darovao 300 milijuna kuna.

Tadašnji član Uprave HEP-a Ivo Čović glasovao je protiv štetne transakcije i kaže kako je upozoravao da u ugovoru uopće nije navedeno što HEP kupuje. "Ali nisu me htjeli slušati", kaže Čović. A da nije riječ samo o naivnoj pogrešci pokazuje šesti članak sklopljenog ugovora, kojim se HAC obvezao da će izlobirati promjenu Zakona o javnim cestama kako bi se HEP mogao uknjižiti u vlasništvo.

Pročitajte više