Izmjene ZOR-a: Sutra pregovori o kompenzaciji za smanjenje otpremnina

TROJNA radna skupina Vlade, sindikata i poslodavaca sutra će u nastavku pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) pokušati utvrditi način kompenziranja gubitka dijela radnih prava radnicima s 20 i više godina staža.

Budući da će izmjenama ZOR-a starijim radnicima biti smanjene otpremnine, socijalni partneri pokušat će dogovoriti načine financiranja kompenzacijskih mjera, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Stručnjaci će potom izraditi mjere kojima bi se starijim radnicima nadoknadio taj gubitak, pa bi pregovori o izmjenama ZOR-a mogli završiti idućega petka, za kada je najavljen novi sastanak sindikalnih čelnika s premijerom Ivicom Račanom.

Kao mjere spominju se povećanje naknada za nezaposlenost, jednokratne novčane naknade u slučaju otkaza, poticaji poslodavcima da ne otpuštaju starije radnike, te financiranje doškolovanja, prekvalifikacije i novog zapošljavanja.

Što se tiče otkaznih rokova, Vlada je ostala pri stajalištu da se skrate za dvostruko, ali bi se kao kompenzacija povećale naknade za nezaposlenost.

Po Vladinu prijedlogu, najviša naknada bi se sa sadašnjih 900 kuna povećala na 1.000 kuna, a pravo na naknadu produljilo bi se s godinu na 15 mjeseci.

Sindikati, koji su zbog smanjivanja otpremnina i skraćivanja otkaznih rokova prijetili općim štrajkom, odlučili su nastavati pregovore o izmjenama ZOR-a, nakon što je Račan pristao na njihov zahtjev da se starijim radnicima nadoknadi gubitak prava, a mlađima ne smanjuju otpremnine.

Račan je pristao da se radnicima isplaćuju otpremnine po godini staža, u iznosu jedne trećine bruto plaće, čime Vlada odustaje od prijedloga po kojem bi, primjerice, radnik s 10 ili 19 godina staža primao jednaku otpremninu.

No, ostaje Vladin prijedlog da otpremnina može najviše iznositi šest bruto plaća, što će pogoditi radnike s više od 20 godina staža.

Pročitajte više